Crémant
In het Loire gebied wordt veel mousserende wijn gemaakt. De bulk wordt geproduceerd onder de appellaties AOC Saumur Mousseux, AOC Anjou Mousseux en AOC Vouvray Mousseux, meestal van chenin blanc die niet voldoende rijp is om er stille wijn van te maken. Crémant wordt daarom vooral in koude jaren gemaakt. De betere Crémant wordt tegenwoordig geproduceerd onder de AOC Crémant de Loire, van een blend van chenin blanc, chardonnay en cabernet, speciaal geproduceerd om er mousserende wijn van te maken (wel rijp, minder suiker).
Domaine Amirault
De familie Amirault is een van de grote wijnfamilies in Saint Nicolas. Le Clos des Quarterons is al 180 jaar in de familie. Xavier en Agnes zijn altijd op zoek naar de essentie van hun terroir. Minimale interventie is hun uitgangspunt in de wijngaard en bij het maken van de wijn. Het domein is biodynamisch gecertificeerd.
“Armantine” Crémant de Loire
Armantine is de crémant gemaakt van 100% chenin blanc. De druiven worden met de hand geplukt. Na het persen van hele trossen wordt er een duidelijke selectie gemaakt tussen afloopwijn en perswijn. Na deze eerste vergisting wordt geblend en gebotteld voor de tweede vergisting op fles. De wijn blijft vervolgens 18-24 maanden sur lie. 4.9 gram dosage.
Muzikale begeleiding: