AOC Crémant de Loire
Crémant de Loire is een appellatie voor mousserende wijnen uit grote delen van de Loire-vallei, vooral Anjou en Saumur en het westelijke deel van Touraine. Crémant de Loire is na Champagne de belangrijkste AOC in Frankrijk voor mousserende wijnen. Voor Crémant de Loire worden de druiven speciaal geteeld, die met de hand moeten worden geplukt. Dit betekent dat de druiven rijp genoeg zijn en trospersing mogelijk is. Dit is nodig voor complexiteit, maar ook een lager suikergehalte. Dit staat in schril contrast met AOC´s Saumur Mousseux en Anjou Mousseux, waar vaak onrijpe druiven worden gebruikt die niet geschikt zijn voor de productie van stille wijnen.
Hoewel verschillende andere druivenrassen zijn toegestaan, bepaalt chenin blanc de typiciteit en frisheid van de wijn. Voor witte crémant stelt de AOC een minimum van 50% chenin, in de praktijk is het vaak meer. Chardonnay wordt steeds belangrijker en cabernet franc geeft kleur aan crémant rosé. Crémant de Loire wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, dus een tweede vergisting op fles en minimaal 9 maanden rijping sur latte.
De vraag, het aanbod, en de internationale erkenning van AOC Crémant de Loire groeien gestaag. Als gevolg daarvan verkopen de betere producenten hun productie vaak al vóór de volgende oogst. Het aantal producenten dat zich volledig richt op mousserende wijn ook neemt toe, wat de kwaliteit en reputatie van deze wijnen weer verder versterkt.
Domaine de Nerleux
Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint-Cyr-en-Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 cabernet franc, 8 chenin blanc en 1 hectare chardonnay. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Châtains, 5 hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, 2,5 hectare aangeplant in 1933.
Het domein wordt geleid door dochter Amélie en vader Régis Neau. Amélie en Régis hebben maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amélie uit. De Clos des Châtains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos in elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids, houten vaten van 600 liter voor de rijping van klassieke Saumur-Champigny en barriques voor moderne cuvées. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.
La Folie des Loups
La Folie des Loups, de grap van de wolven is een serieuze mousserende wijn van 70% chenin blanc, 15% chardonnay en 15% cabernet franc. Handpluk met een opbrenst van zo’n 60 hl/ha. Trospersing, net als bij champagne. Dégorgement na 18 tot 24 maanden.
Crémant met een zeer fijne mousse en aroma’s van acacia, groene appel, peer, witte perzik, pompelmoes, amandel en vers stokbrood.
Al onze wijnen van Domaine Nerleux