Vin de France
Vin de France kan van alles zijn, als het maar vergist druivensap uit Frankijk is. De oorsprong is eenvoudige vin de table, tegenwoordig ook kwaliteitswijnen die buiten de strikte regels van een AOC vallen. Dit kan zijn door de ligging van desbetreffende wijngaard buiten de grenzen van AOC of IGP. Ook kan het zijn door vinificatiemethodes of gekozen druivenrassen die niet toegestaan zijn.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
L’Enjouée Blanc Vin de France
Een speelse wijn die zich niet laat vangen in een appellatie. Een ‘vin de France’ van chenin fruit uit Saint Lambert du Lattay in het grotere geheel van Coteaux du Layon. Eigenlijk is dit een soort spätlese maar dan uit Anjou, ja het heeft 28 gram restzoet! Vinificatie van hele trossen met de steeltjes erbij. Een zeer korte schilmaceratie in de pers zelf en vervolgens een spontane vergisting. Op de neus een ware fruit uitbarsting met citrusschil, perzik, kweepeer en kruisbessen. Om gekoeld te drinken, bijvoorbeeld als aperitief, bij de kaas of pittige gerechten.