Bio

Domaine Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert 2022

 22,00 (Incl Tax)

Wit – zoet – botrytis – chenin blanc – citroen – abrikoos – earl grey

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: LAYO009 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

AOC Coteaux du Layon 

De Chenin Blanc-druiven voor Coteaux du Layon groeien op de hellingen langs de rivier de Layon, een zijtak van de Loire in de regio Anjou. De bodems bestaan hier uit leisteen en zandgronden, die zorgen voor een goede drainage en rijping. In het najaar is de ochtendmist boven de Layon cruciaal voor de ontwikkeling van Botrytis cinerea, edele rot. 

Botrytis is een bijzonder fenomeen, een fijne balans en een risico voor de wijnmakers. In de herfst, als de nachten kouder worden, ontstaat in de ochtend de mist die zorgt voor rot. De vorming van edele rot aan de druiven door mistcondities mag niet doorslaan in grijze rot, daarvoor is middagzon essentieel. Door de ‘pourriture noble’ verdampt water uit de druif, waardoor het relatieve aandeel suiker toeneemt. Door de klimaatverandering blijft de mist soms uit. 

De door edele rot aangetaste druiven worden altijd met de hand geoogst. Dit gebeurt in verschillende tries of plukrondes om zo steeds de beste druiven te selecteren. Wanneer de wijn van gebotrytiseerde druiven is gemaakt mag er Sélection de Grains Nobles op het etiket worden vermeld. In het glas herken je botrytis aan zijn grote concentratie — niet alleen van suikers, maar ook van zuren en aroma’s — en aan de karakteristieke geuren van honing, gekonfijte perzik, bijenwas en gember. 

Steeds vaker vinifiëren ambitieuze wijnmakers hun druiven van de verschillende wijngaarden apart, om het terroir te laten spreken. Coteaux du Layon huist binnen haar grenzen Quarts de Chaume en Bonnezeaux. Quarts de Chaume heeft het inmddels gebracht tot de eerste (en enige) Grand Cru in de Loire vallei. Deze wijnen kunnen zich meten met Sauternes en Tokaji. 

Domaine Ogereau  

Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers 

De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière  Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.  

In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.   

Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid. 

Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan. 

Coteaux du Layon Saint Lambert

Geoogst in 5 passages door de wijngaard. Elke week een rondje, jongens jongens wat een werk! Persing van hele druiven, fermentatie met een autonoom gegenereerde startcultuur (pied de cuve). Gerijpt op grote gebruikte vaten van 500 liter.  Feilloze balans tussen zuren, restzoet en fruit. Waar het zoet en surplus aan aroma gewonnen wordt door een lichte aantasting van edele rot in de wijngaard. Het doel van deze wijn is finesse, balans en een aromatische expressie niet concentratie en massa.

Al onze wijnen van Domaine Ogereau

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Domaine Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert 2022
Domaine Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert 2022

Op voorraad