Loire; Vignoble du Centre
Net ten zuidwesten van Sancerre en Menetou-Salon liggen Quincy en Reuilly. Quincy is de oudste witte wijn AOC van Frankrijk, 1936 ( alleen AOC Chateauneuf-du-Pape voor rood is ouder). Maar de geschiedenis van dit kleine dorp in de wijnwereld gaat zo ver terug als 1120. Toen al verwees Paus Calixte II naar Quincy. In de 15e eeuw waren het de hertogen Jean de Berry en Charles VII die de kwaliteit van Quincy herkenden en het de titel ‘nobele wijn’ gaven. Quincy’s naam en faam bleef aanhouden ook in de eerste helft van de 20e eeuw, mede door de goede positionering en nabijheid van ‘Le Cher’, een zijrivier die vlak na Tours aansluit op de grote Loire. Directe verbinding met een rivier was in vroegere tijden door handel en logistiek vaak een grote succesfactor. Quincy verloor de concurrentiestrijd pas in de 20ste eeuw van Sancerre wat na phylloxera (eind 19e eeuw) massaal sauvignon blanc in plaats van pinot noir aanplantte.
In Quincy wordt alleen wit gemaakt van sauvignon blanc (met een klein percentage sauvignon gris). Maar in Reuilly, niet te verwarren met Rully in de Bourgogne, zijn pinot gris en pinot noir ook belangrijk. Er worden wijnen in de drie traditionele kleuren gemaakt, maar laten we ook de nog onbekende stijl ‘Vin Gris’ niet vergeten. Een strak droge wijn van pinot gris die vrij bleek is van kleur maar toch duidelijke roze en grijstinten laat zien. Een unieke wijn die, onderscheidend van pinot gris uit de Elzas en Italiaanse pinot grigio, alleen hier wordt gemaakt.
Op een zanderige bodem gemixt met kalk en krijt gedijt sauvignon blanc goed, net als bij grote broer Sancerre en neefje Menetou. De producenten in deze kleine appellaties zijn niet dogmatisch en kijken ook goed naar hun collega’s in Marlborough, Nieuw Zeeland. Moderne technieken als het managen van het bladerdek (waardoor er minder fotosynthese plaatsvindt) zorgen voor een stuivende, frisse wijn.
Chantal Wilk, Jean en Maroussia Tatin
Chantal Wilk en Jean Tatin namen in 1988 de graanboerderij over van Jeans vader, Raymond. Samen met granen begonnen ze in die tijd met het telen van aardbeien en suikermaïs. Niet snel daarna ontdekten ze het potentieel in de bodem voor wijnbouw, begin jaren ’90 gingen de eerste wijnstokken de grond in.
De wijngaarden van het domaine zijn verspreid over verschillende communes, Quincy, Reuilly en Preuilly aan de Cher rivier. Het overkoepelende Domaines Tatin is onderverdeeld in Domaine du Tremblay, Domaine des Ballandors (voornamelijk Quincy) en Les Demoiselles Tatin (Reuilly en Preuilly). De terroirs zijn voor gebieden die hemelsbreed nog geen 15 km uit elkaar liggen verrassend verschillend. In Quincy vinden we veel zandgronden soms met gravel, soms met leem. In Reuilly vinden we meer hellingen van kalk en mergel en zand/gravel terrassen.
Ondertussen is Maroussia, de derde dochter van Chantal en Jean, hoofd wijnmaakster en chef wijngaard. Na het afronden van BTSA Viticulture Œnologie en een landbouwtechnische school in Toulouse is ze in 2010 teruggekeerd naar huis. Langzaam maar zeker heeft ze het roer overgenomen, ze vaart een gelijke koers als paps en mams: minimale interventie, biologisch en het maken van pure terroirwijnen. In iedere wijn is de unieke wisselwerking tussen weer, wijngaard en mens terug te vinden.
Genouillet
Bijzondere wijn gemaakt van de obscure ‘genouillet’ druif. Na phylloxera bijna volledig verdwenen. In 1990 ‘gered’ van uitsterven. In 2005 werden er zo’n 150 stokken gepland bij Domaine de Villalin in AOC Quincy met behulp van de ‘Union pour la Préservation et la Valorisation des Ressources Génétiques du Berry’.
In 2023 gaat de halve hectare die is aangeplant bij de familie Tatin in Les Gauchères in productie. Het fruit voor deze wijn is nog ingekocht. De druiven zijn spontaan vergist en de fermentatie verliep voorspoedig! Na fermentatie nog 7 dagen maceratie. Botteling in mei na de oogst. Zeer laag in sulfiet!