Quincy
Quincy is wit. 100% sauvignon blanc. De appellatie ligt aan de westkant van de Cher, net ten zuidwesten van Sancerre en Menetou-Salon. In 1936 was Quincy de eerste witte wijn AOC. De waardering voor witte Quincy wijn gaat eeuwen terug, in 1120 verwees Paus Calixte II er al naar. De wijngaarden liggen op een plateau dat uitkijkt over de rivier. De bodem is een mix van zand en grind op een onderlaag van een klei en kalk. Het semi continentale klimaat is relatief warm en droog. Perfecte omstandigheden voor sauvignon blanc.
Vorst in de lente werd Quincy meerdere malen bijna fataal. Na weer een catastrophe de gel in 1991 hebben de wijnmakers van Quincy hun krachten gebundeld en tours de gel aangeschaft. Dat zijn windturbines die de koude lucht uit de wijngaarden blazen. Helpt enorm. In 2024 bijvoorbeeld hebben les tours de oogst gered.
In de schaduw van beroemde buren wordt Quincy soms over het hoofd gezien. Inmiddels doen de producenten goede zaken en zijn de prijzen de afgelopen decennia gestegen. Quincy wordt steeds meer gewaardeerd als goed alternatief voor Sancerre en Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc uit Quincy heeft eenzelfde herkenbare stijl en betrouwbare kwaliteit. Quincy heeft het aangenaam scherpe van sauvignon blanc met die uitgesproken fijne zuren. Heerlijk crispy, fris en aromatisch.
Chantal Wilk, Jean en Maroussia Tatin
Chantal Wilk en Jean Tatin namen in 1988 de graanboerderij over van Jeans vader, Raymond. Samen met granen begonnen ze in die tijd met het telen van aardbeien en suikermaïs. Niet snel daarna ontdekten ze het potentieel in de bodem voor wijnbouw, begin jaren ’90 gingen de eerste wijnstokken de grond in.
De wijngaarden van het domaine zijn verspreid over verschillende communes, Quincy, Reuilly en Preuilly aan de Cher rivier. Het overkoepelende Domaines Tatin is onderverdeeld in Domaine du Tremblay, Domaine des Ballandors (voornamelijk Quincy) en Les Demoiselles Tatin (Reuilly en Preuilly). De terroirs zijn voor gebieden die hemelsbreed nog geen 15 km uit elkaar liggen verrassend verschillend. In Quincy vinden we veel zandgronden soms met gravel, soms met leem. In Reuilly vinden we meer hellingen van kalk en mergel en zand/gravel terrassen.
Ondertussen is Maroussia, de derde dochter van Chantal en Jean, hoofd wijnmaakster en chef wijngaard. Na het afronden van BTSA Viticulture Œnologie en een landbouwtechnische school in Toulouse is ze in 2010 teruggekeerd naar huis. Langzaam maar zeker heeft ze het roer overgenomen, ze vaart een gelijke koers als paps en mams: minimale interventie, biologisch en het maken van pure terroirwijnen. In iedere wijn is de unieke wisselwerking tussen weer, wijngaard en mens terug te vinden.
Cuvée Sucellus
De Sucellus is het paradepaardje van Tremblay. De druiven voor deze wijn komen van de oudste stokken van het domaine; de ene helft is geplant op klei-grind bodems, de andere helft op zand-klei bodems. De wijn wordt eerst een jaar vergist en gerijpt op houten vaten -gemaakt van eikenhout uit de bossen van Berry, vlakbij Quincy. Daarna volgt een jaar rijping op tank, gevolgd door nóg een jaar rijping op fles, voor ze op de markt komt.
In het glas: krachtige wijn, vol, rijk, hout, honing, gedroogd fruit, walnoot en gember. Gaat uitstekend met gekruid en pittig eten. Maar ook lekker bij gerookte vis, gebakken zeetong en curry’s.
Sucellus is de Gallische god landbouw, bos en wijn