Sancerre
Sancerre is het epicentrum van sauvignon blanc in Frankrijk. Goede Sancerre is unique: verfijnd, aromatisch, lang. Maar het succes heeft ook een keerzijde. Het wijnbouwgebied is de afgelopen dertig jaar verdrievoudigd. De nieuwe wijngaarden bezitten meestal niet de kwaliteiten die nodig zijn om een echte Sancerre te maken en de premie die je voor het merk Sancerre betaalt te rechtvaardigen. Het is dus zoeken naar producenten die wijngaarden bezitten binnen de oorspronkelijke grenzen van de appellatie en er eer inleggen om wijn te maken waarin het terroir tot uitdrukking komt. De belangrijkste terroirs zijn de silex-rijke wijngaarden rond het dorp Sancerre en de kalkmergelrijke wijngaarden rond Chavignol en Bue.
Vincent Grall
Vincent Grall is met 3,8 hectares een van de kleinste producenten van Sancerre, maar die paar hectare zijn wel verdeeld over twee van de beste wijngaarden: Le Plateau, ten westen van het dorp en rijk aan silex (vuursteen) en Le Manoir, richting Bué is rijk aan mergel en klei. Hij heeft dan ook bijna alleen maar sauvignon stokken aangeplant, daarnaast een kwart hectare pinot noir voor rosé.
Vincent en zijn vrouw Adelaide bewerken de wijngaarden op de meest natuurlijk wijze, de bodem wordt puur met de hand bewerkt. Tussen de rijen krijgt het gras vrij baan om te groeien. Ook wordt er enkel biologische therapie ingezet, zoals organische meststoffen. Tenzij zich een rampsituatie voordoet in een heel lastig jaar, dan zullen zij niet toekijken hoe ‘de hele’ oogst verloren gaat. Het snoeien gebeurt laat, wat de natuurlijke cycli beter respecteert. Met de vrij jonge wijngaarden van Vincent is het essentieel om de opbrengst te verlagen door middel van de groene oogst, zeker met sauvignon blanc! Alle druiven worden handmatig geoogst, anders dan vele Sancerre producenten.
Vincent komt uit een wijnfamilie en heeft 10 jaar lang meegelopen met zijn ooms. Ook heeft hij stage gelopen bij top producent Vacheron. Tegelijkertijd begon hij met de creatie van zijn eigen wijndomein, eerst het planten van nieuwe en eigen percelen. Sinds het jaar 2000 is Vincent volledig in zijn eigen domaine gaan werken en heeft van zijn garage een prachtige vinificatie kelder gemaakt.
Silex
Meest klassieke en traditionele cuvée. Benchmark Sancerre maar dan beter. Zoals de naam doet vermoeden is de bodem vooral silex. Dit is een samenstelling van vuursteen en zand, gevormd uit klei, kalksteen en silica. Met wijnstokken van 15 tot 30 jaar oud. Temperatuur gecontroleerd, op staal vergist en gerijpt. Productie van zo’n 20.000 flessen.