Sancerre
Sancerre is het grote succes van de Loire. Herkenbaar en lekker. Een serieuze wijnkaart zónder bestaat bijna niet. Maar liefst 70% export.
Het enorme succes heeft ertoe geleid dat de AOC de afgelopen 50 jaar is verdriedubbeld tot ongeveer 3000 hectares. Het oorspronkelijke -volgens oude vignerons ook het beste- deel begint bij het dorp aan de heuvel en reikt tot Bué en Chavignol, ook bekend van de kleine gerijpte geitenkaasjes, de Crottins de Chavignol. De bodem is belangrijk in Sancerre. In de buurt van Sancerre en Bué is de bodem rijk aan kiezels, silex in het Frans. Deze bodems zijn arm en dwingen de wijnranken tot hard werken. Wijnen van druiven van silex zijn strak, citrus, uniek, het meest typisch Sancerre. Rond Chavignol bevat de bodem meer kalkhoudende klei, van hetzelfde type als in Chablis. Wijnranken houden hiervan. Sancerre uit deze hoek is voller en zachter, passievrucht, vergelijkbaar met goede Pouilly-Fumé. En Saint Bris, de kleine AOC voor sauvignon blanc bij Chablis.
Veel Sancerre wordt vergist en gerijpt in stalen tanks. Uit de tanks komt frisse Sancerre, heerlijk als aperitief. Een minderheid, die weliswaar steeds groter wordt, speelt met grote en kleine houten vaten. Minder aromatisch, maar wel complexer met aroma’s van kamille en gember. Wijnen om bij te eten, bijvoorbeeld visjes uit de Loire of een terrine met groene asperges.
Vincent Grall
Vincent Grall is met minder dan 5 hectares een van de kleinste producenten van Sancerre, maar zeker niet de minste. Het grootste deel van Vincents wijngaarden ligt op de heuvel waarvan het dorp Sancerre de top bezet, op mooie bodems van silex (kiezels, vuursteen). Een aantal nieuwe wijngaarden liggen meer richting Bué, de bodem bevat hier meer kalk en klei met zo hier en daar een kiezel. De wijnstokken zijn voor 95% sauvignon blanc en 5% pinot noir, waar Sancerre rosé van wordt gemaakt.
Vincent was voorbestemd om wijnmaker te worden. Hij komt uit een lokaal bekende wijnfamilie en is, zoals vele zonen in wijnfamilies, vernoemd naar Saint Vincent: beschermheilige van de wijnboeren. Vincent leerde ‘wijn’ van zijn ooms op Domaine Vacheron, waar hij 10 jaar lang werkte. Tegelijkertijd begon hij met het aanplanten van een eigen perceel en creëerde zo zijn eigen domein. In 2000 is Vincent volledig op zijn eigen domaine gaan werken en maakte hij van zijn garage een prachtige vinificatie kelder.
Vincent en zijn vrouw Adelaide werken zo natuurlijk mogelijk in de wijngaard, met respect voor alles wat groeit en bloeit. Ook hier is de filosofie: goede wijn begint bij goede druiven. Tussen de rijen krijgt gras en onkruid ruim baan om te groeien. In de wijngaard gebruiken zij organische meststoffen en alle druiven worden handmatig geplukt. Vincent hoopt dat zijn kinderen het domein zullen voortzetten. Jean, zijn zoon werkt al bij een andere bekende wijnmaker in Sancerre en helpt zijn vader een biologisch certificaat te verkrijgen, als opstap naar biodynamisch in de toekomst.
Kleine oplage, loepzuivere, typisch eerlijke Sancerre! Exclusief. We kopen wat we kunnen krijgen.
Silex
Meest klassieke en traditionele cuvée. Benchmark Sancerre maar dan beter. Zoals de naam doet vermoeden is de bodem vooral silex. Dit is een samenstelling van vuursteen en zand, gevormd uit klei, kalksteen en silica. Wijnstokken van 15 tot 30+ jaar oud. Temperatuur gecontroleerd, op staal vergist en gerijpt. Productie van zo’n 20.000 flessen.