Vouvray
Vouvray ligt aan de noordoever van de Loire, ten oosten van Tours. Op de zuidelijk georiënteerde heuvels van kalkmergel wordt chenin blanc verbouwd. Je vindt hier alle stijlen: mousserend en stil, van droog tot liquoreux. Het klimaat bevindt zich op de grens van Atlantisch en continentaal, met enorme weersverschillen tussen de jaren. In het ene jaar is het koud en nat en worden de druiven nauwelijks rijp, in het andere jaar is het warm tot in november en worden de rijpste en zoetste druiven geoogst. De beste producenten (hun aantal neemt eindelijk weer toe!) zijn in staat om ieder jaar grote, maar zeer verschillende wijnen te maken. De sleutels tot succes zijn -als altijd- lage rendementen per hectare en selectie. Als je de hoeveelheid trossen per wijnrank beperkt, worden de druiven ook in koude jaren rijp en kun je prachtige, droge Vouvray maken, mineraal, groene appels. In warme jaren kunnen de druiven heerlijk overrijp worden, gele appels met kaneel. Een mooie nazomer kan voor botrytis zorgen.
Domaine des Lauriers
Laurent Kraft begon in 1992 met 3,5 hectares. Inmiddels bewerkt hij er 23, biologisch gecertificeerd. Om zijn groei te kunnen huisvesten heeft hij in december 2015 prachtige nieuwe kelders gekocht, die tot de grootsten van Vouvray behoren. Laurent staat ook voor samenwerking tussen de wijnboeren van Vouvray; hij is penningmeester van het Syndicat des Vignerons de Vouvray.
De wijngaarden van Domaine des Lauriers bevinden zich in de Vallée Coquette, een van de beste gedeeltes van Vouvray. De meeste stokken zijn tussen de 30 en 110 jaar oud. Laurent werkt hard in de wijngaard. Groene oogst, dus lage rendementen, zo min mogelijk gewasbescherming. In de kelder kiest Laurent voor een koude langzame vergisting op oude eiken vaten, 50 tot 60 dagen met inheemse gisten. Na de vergisting rijpen de wijnen sur lie. De wijnen zijn zo schoon en zuiver dat bij de botteling niet of nauwelijks sulfiet hoeft te worden toegevoegd. Het resultaat: loepzuivere Vouvray in al zijn variaties: sec, demi-sec, moelleux en mousserend. De wijnen zijn jong al lekker, maar kunnen ook goed ouderen.
Laurent Kraft Demi-Sec
Vergisting en rijping op oude houten vaten, drie maanden sur lies. Elk jaar rond de 25 gram per liter restsuiker. Goud van kleur, gele en rode appels, abrikoos, citroen, yoghurt, amandel, mooie zoet-zuur balans. Aanbevolen Guide Hachette.