Noordelijke Rhône
Wat we in de wijnwereld de noordelijke Rhône noemen zijn de hellingen langs de Rhône tussen Lyon en Valence. De zuidelijke Rhône is de benedenloop, van Valence tot Avignon (van de pausen en die pont).
Het noorden en zuiden (septentrionale en méridionale in het frans) van de Rhône zijn compleet verschillend qua klimaat, voornamelijk wat betreft gemiddelde temperatuur en regenval. Het septentrionale is geologisch erg interessant want ooit zijn hier het ‘Massif Central’ en de Alpen tegen elkaar gebotst, met vele breuklijnen, exposities en bovenkomende aardlagen tot gevolg. Om te oogsten op de steile wijngaarden van de noordelijke Rhône heeft men dan ook “bon oeil, bon pied en bon dos” nodig (ogen, voeten en rug).
In de Romeinse tijd was hier al een bloeiende wijncultuur. Dat maken we op uit archeologische vondsten zoals amphorae, mozaïeken en kruiken die teruggaan tot minimaal 2000 jaar geleden. De wijnbouw op plekken die we heden ten daags Côte-Rôtie en Hermitage noemen, had bestaansrecht mede door de rijkdom van handelssteden als Lyon en Vienne. Beide belangrijke nederzettingen in romeinse tijd vanwege strategische positionering aan de Saône- en Rhône rivier.
Net als in de Bourgogne is er in het noorden één druif aan de macht; syrah. Zeer interessant voor terroir fanaten! De meest beroemde appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage maar Cornas verdient ook vermelding. Er zijn honderden lieux-dits gedocumenteerd met een zeer rijke geschiedenis. Voor wit is het een monocépage van viognier uit Condrieu ofwel een assemblage van roussanne en marsanne, van de Hermitage heuvel en het omliggende Crozes-Hermitage.
De familie Garon bezit wijngaarden sinds 1836. Zo’n 100 jaar is er vanuit de familie geen interesse geweest voor de wijnbouw. De familieleden werkten liever als wine agents en hielden vee, ze deden dan ook niks met de wijngaarden. De wijngaarden waren overwoekerd door eikenbomen en wilde rozen, de terrassen zag je nauwelijks meer.
Jean-François en zijn vrouw Carmen Garon hadden wel een grote passie voor wijn. In 1982 zijn zij begonnen met het transformeren van de wijngaarden, in 1985/86 zijn er veel nieuwe stokken aangeplant. Eerst verkochten zij de druiven aan Guigal. Een aantal jaren later begonnen ze met het maken van eigen wijn. De moderne geschiedenis van Domaine Garon (7 ha) begint dan ook in 1995 wanneer Jean François zijn eerste flessen Côte-Rôtie ‘Les Triotes’ op de markt brengt. Als in 2003 ook de zonen Kevin en Fabien zich in het bedrijf voegen wordt er vaart gemaakt. Kevin en Fabien hebben beide gestudeerd aan de wijnschool in de Bourgogne en Beaujolais.
Inmiddels zijn de wijngaarden en de wijnmakerij “state of the art”. Het jaar 2018 is hun grote doorbraak: “a first class collection across the range.” ****(*) John Livingstone
Crozes-Hermitage Around the Rhone
Een assemblage van lieux-dits in Crozes van ‘la plain de Cassis’. De bodem bestaat uit rolstenen van de rivier en klei en er zijn lang geleden terrassen aangelegd. 140 meter altitude. Vinificatie: 90% van de syrah-druiven worden ontsteeld. Vergisting op staal en beton met thermoregulatie met kleine beetje Pigéage . Tien maanden rijping, 50% op barrique, met ongeveer 5% nieuw hout. De andere helft blijft op staal.
Goed rijpe kleine rode en zwarte besjes. Typisch voor syrah de zwarte peper, verder zoethout en heel zachtjes andere specerijen. Zijdeachtig op het palet, soepel en evenwichtig. Elke slok is een uitnodiging voor de volgende.