Domaine Garon

Resultaat 1–12 van de 27 resultaten wordt getoond

Domaine Garon  

Domaine Garon is een familiebedrijf in de noordelijke Rhône, het dorp Ampuis met daarachter direct de geweldige steile granieten wijngaarden van Côte-Rôtie. De familie Garon bezit wijngaarden sinds 1836. Zo’n 100 jaar is er vanuit de familie geen interesse geweest voor de wijnbouw. De familieleden werkte liever als wine agents en hielden vee, ze deden dan ook niks met de wijngaarden. De wijngaarden waren overwoekerd door eikenbomen en wilde rozen, de terrassen zag je nauwelijks meer.   

Jean-François en zijn vrouw Carmen Garon hadden wel een grote passie voor wijn. In 1982 zijn zij begonnen met het transformeren van de wijngaarden, in 1985 zijn er veel nieuwe stokken aangeplant. “Het was niet slecht voor de wijngaarden om een eeuw te rusten”, aldus Jean-Francois! Eerst verkochten zij de druiven van jonge stokken aan Guigal. Een aantal jaren later begonnen ze met het maken van eigen wijn. De moderne geschiedenis van Domaine Garon (7 ha) begint dan ook in 1995 wanneer Jean-François zijn eerste flessen Côte-Rôtie ‘Les Triotes’ op de markt brengt.   

Côte-Rôtie van lichtgekleurde bodems zoals Les Triotes (Côte Blonde) is over het algemeen erg soepel, elegant en open en zeer geschikt om te drinken in hun relatieve jeugd, terwijl cuvée Rochins (van gelijknamige wijngaard) een krachtigere, gestructureerde, langzaam evoluerende wijn met een langere levensduur geeft.  

In 2003 voegen ook de zonen Kevin en Fabien zich in het bedrijf, sindsdien wordt er echt vaart gemaakt. Kevin en Fabien hebben beide gestudeerd aan de wijnschool in de Bourgogne en Beaujolais.  

Inmiddels zijn de wijngaarden en de wijnmakerij “state of the art”. Het jaar 2018 is hun grote doorbraak: “a first class collection across the range.” ****(*) John Livingstone