Bio&Duurzaam

Domaine de l’Horizon Mar I Muntanya Côtes Catalanes 2021

 19,00

Rood – grenache noir – syrah – rood fruit – garrigue – floraal – peper

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Roussillon

Grenzen zijn een bureaucratisch fenomeen en lijken een hele harde en duidelijke scheiding te zijn tussen streken. Niets is minder waar, het menselijke aspect gaat geleidelijk en organisch en in elkaar over. Dat zie je vooral aan hoe culturen, talen, gastronomie, rituelen en gebruiken fluide zijn en niet eindigen of beginnen bij een landsgrens. Roussillon is het perfecte voorbeeld van dit fenomeen. Hoe zuidelijker men komt hoe meer het Franse overgaat in iets wat veel Spaanser aanvoelt. In vroegere tijden, tussen de 13e en 17e eeuw, heersten hier Spaanse vorsten. Eerst vanuit Mallorca en later uit Aragón, het stuk Noord-Spanje tussen Baskenland en Catalonië. De wijnen bewandelen een soortgelijk pad; hoe zuidelijker men komt hoe meer Spaans temperament vloeit in karakter, geur en smaak. De wijnen maken deze transitie synchroon aan de lokale gastronomie. Denk aan klassieke recepten zoals brandade van kabeljauw, gegratineerde ansjovis en ‘tonijn à la Catalane’.

Er waaien in Roussillon twee winden die ieder een sterke eigen identiteit hebben, uit het bergachtige noorden de ‘Tramontane’ en de ‘Marin’ uit de Middellandse Zee. Dit, in combinatie met het warme mediterrane klimaat, maakt het relatief makkelijk om zonder pesticiden of herbiciden te werken. Rot en schimmel krijgen hier bijna geen voet aan de grond. Het is dus een klimaat dat zich goed leent voor bio-landbouw en misschien wel vooral, biologische of biodynamische wijnbouw.

Calce

De oostelijke Pyreneeën met als piek de Canigou van 2,784 m hoogte, ligt hemelsbreed 35 km ten zuidwesten van Calce. De andere kant op, 15 km richting het zuidoosten ligt Perpignan. Als je dan nog even doorrijdt, plof je zo in de Middellandse Zee. Deze bergketen en de Zee zijn twee factoren met grootse invloed op het microklimaat in Calce.

Calce, net aan 200 inwoners, is een typisch Frans dorpje waar de tijd stilstaat. Op klaarlichte dag kan men hier een kanon kan afschieten. Naar ons idee is Calce de broedplek voor de allermooiste wijnen van Roussillon. Er is een kleine, hechte commune van toegewijde wijnmakers die met veel plezier en trots werken. Thomas Teibert, wijnmaker en eigenaar van Domaine de l’Horizon, is een der protagonisten van de ‘Calce School’.  Het is geen toeval maar wel opvallend hoe hoog de concentratie aan topwijnen hier is. Met naast Domaine de l’Horizon als belangrijkste exponenten, Domaine Gauby, Matassa en Olivier Pithon.

Calce is een kalkrijke, witte enclave midden in een zee van donkere schist, leisteen en vulkanisch gesteente. Kalk geeft wijn innemende zuren die de verticale as bestrijken. Maar kalk geeft ook ‘gewichtloze’ structuur mee aan de wijn over de horizontale as. Dit in combinatie met zeer oud plantmateriaal en dus heel lage opbrengsten per hectare (20 hl/ha is hier al veel!) zorgen voor spectaculaire terroir wijnen. De wijnen hebben de laatste 10 à 20 jaar enorm gewonnen aan frisheid, wat vooral te danken is aan de groeiende kennis en fijngevoeligheid van de wijnmakers. Bovenstaande wijnmakers weten de vertaling van bodem naar glas maar al te goed te maken.

Thomas Teibert

Zijn carrière als wijnmaker kreeg momentum toen hij ging werken bij Manincor in Alto Adige. Domaine de l’Horizon werkt al sinds 1996 bijna natuurlijk en is volledig biodynamisch sinds 2007. Hier leerde hij de klappen van de zweep kennen als wijnmaker in biodynamie. Voor Manincor werkte hij voor het roemruchte bedrijf Stockinger, een vatenmakerij in Oostenrijk.

Thomas werkt in Calce vanaf het begin in 2006, volledig biologisch en biodynamisch. En het is opmerkelijk en bewonderenswaardig hoe iemand met zoveel oenologische kennis zo weinig interventie toepast. Thomas’ wijnen hebben duidelijk geen last van de klunzige en bemoeierige hand die wij, de mens, de wijn willen opleggen.

Mar i Muntanya

Voor Domaine de l’Horizon begrippen relatief jonge stokken, 20 tot 50 jaar. Wijngaarden van kalksteen en deels schist. Inheemse gisten en dus wilde fermentatie, waarvan eerst 5 dagen semi-carbonique en daarna traditioneel. Minimale extractie (weinig pigéage, remontage). Daarna een rijping van 8 maanden op beton en ongeveer een kwart op eikenhout. Een originele, slimme blend van 85% syrah en 15% grenache noir. Een productie van 12.000 flessen per jaar. Dit is de meest geproduceerde wijn van Thomas. Rijpingspotentieel op fles: ongeveer 5 jaar, maar dat is niet het beoogde doel. De wijn moet het hebben van z’n fraîcheur en lichtvoetigheid. Aroma’s en smaken van joviaal rood fruit, garrigue, floraal en peper. Zeer sappig en opwekkende zuren met respectabele structuur. Een ‘vin de soif’ van het hoogste niveau. Glou, Glou!

Al onze wijn van Domaine de l’Horizon

Extra informatie
Kleur

Druif

,

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biodynamisch, Biologisch

Domaine de l’Horizon Mar I Muntanya Côtes Catalanes 2021

Op voorraad