Conca de Barberà
DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom het historische stadje Montblanc, op 350 tot 800 meter. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35°C. Maar de verkoelende marinada wind van zee en de hoogte zorgen voor verkoeling. Dit vertraagt de rijping en vorming van suikers, resulterend in frisse wijnen met minder alcohol. De bodem is donker kalksteen, vrij rul en arm. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diep te wortelen om water en voedsel te vinden. Diepe worteling maakt wijnranken minder gevoelig voor droogte in de zomer.
De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de productie van druiven voor cava, maar de toegenomen vraag naar cool climate wijnen en global warming leiden er toe dat Conca steeds belangrijker wordt voor stille wijnen. Nota bene Miguel Torres heeft hier een wijngoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; de witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.
Voor rood zijn de belangrijkste druivenrassen in Conca trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor wit zijn dat macabeo, parellada en chardonnay.
Josep Foraster
‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828, bevindt zich aan de rand van Montblanc. Aan het hoofd staat Ricard Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster had meer aandacht voor zijn koeien, varkens en kippen en verkocht de meeste druiven aan de coöperatie van Montblanc. Onder leiding van zijn zoon, ook Josep, werd in 1998 voor het eerst zelf wijn geproduceerd. Na het overlijden van Josep in 1999 nam zus Julieta Foraster het stokje over. Onder haar leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot producent van kwaliteitswijnen. In 2005, na afronding van zijn studie oenologie nam Julieta’s zoon Ricard de leiding over. Vanaf dat moment wordt er volledig biologisch gewerkt. Sinds 2011 met certificaat.De familie beheert in totaal 34 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen tussen de 370 tot 500 meter hoogte, met voor ieder terroir een eigen druif.
Brisat del Coster
Macabeu van het hoogst gelegen deel, 450 meter, van de Vinya del Coster. De wijngaard ligt aan de voet van het Prades gebergte en heeft een oostelijke expositie. De dunne klei-kalksteen bodem bevat veel kiezels en leisteen.
Brisat verwijst naar de zogenaamde “skin contact” methode voor het maken van witte wijn. Nog maar 50 jaar geleden was dit gebruikelijk, totdat snelle vergisting in tank gangbaar werd. De druiven ondergaan een koude inweking van 5 dagen. Daarna vindt een spontane vergisting plaats inclusief de schillen, die zo’n 18 dagen duurt. Gedurende deze periode is er een dagelijkse remontage, waarbij wijn onderuit de tank over de gistende schillen wordt gepompt. Zo worden meer aroma’s en smaken aan de druiven onttrokken. Na de fermentatie rijpt de wijn nog 6 maanden sur lies. Botteling zonder klaring en filtratie. Ook geen toevoeging van sulfiet; de natuurlijke sulfiet die aan de schillen wordt onttrokken is ruim voldoende.