Zuidelijke-Rhône
En Français ‘Rhône Méridionale’ genoemd, waar het noorden ‘Septentrionale’ is. Het noorden beschikt over twee kwalitatieve reuzen die terroir gedreven wijn maken: Hermitage en Côte-Rotie. Dit gebied identifeert klimatologisch meer met Beaujolais. Toch als je kwantiteit als graadmeter neemt is het zuiden superieur. Côte du Rhône is een gigantische AOC (na Bordeaux AOC de grootste in Frankrijk) die zowel noord en zuid bestrijkt. Echter in de praktijk komt van de 2 miljoen hectoliter (inclusief Côtes-du-Rhône Villages) het overgrote meerendeel uit het zuiden. Het zuiden is Provençaals en mediterreaans. Flora en fauna, maar ook cultuur en leefstijl ondersteunen dit paradigma.
‘Le Méridionale’ begint in het noorden bij Montélimar, ongeveer een uur ten noorden van Avignon en Châteauneuf. Al snel waaiert het gebied flink uit, voornamelijk in oostelijke richting op de linkeroever maar ook aan de rechteroever met Tavel en Lirac en stukken Côte du Rhône. Het gebied eindigt eigenlijk pas in het zuidoosten bij Luberon.
De kers op de taart is hier nog altijd Châteauneuf-du-Pape, met een grootse historie en indrukwekkende opulente wijnen. Maar andere Rhône Cru’s staan op en bouwen aan hun eigen reputatie, voor een schappelijke prijs. Dorpjes zoals; Gigondas, Vacqueyras en Rasteau. Andere Cru’s zijn Beaumes-de-Venise, Cairanne, Vinsobres, Lirac en Tavel. Daarbovenop minder bekende streken als Sablet en Ventoux en de toegevoegde wijnstreek Costières de Nîmes, wat voorheen Languedoc was maar in wijntaal nu Rhône is.
Belangrijke karakteristieke elementen voor de wijnbouw zijn de ‘galets roulés’ in gebieden rond de rivier. Wat grote rolkeien zijn gevormd door de rivier op een bodem van klei en zand. Verder in het oosten (Gigondas, Cairanne etc.) duikt er meer kalksteen op tussen zand en klei. De Mistral wind is een ander element die groot effect heeft op de wijnbouw. De mistral geeft de wijnranken de nodige verkoeling maar zorgt ook voor grote stress door zijn intensiteit en omnipresence.
Rode wijn domineert de productie met jaarlijks rond de 80%. Belangrijkste druif is met vlag en wimpel nog steeds grenache, aangevuld met (onder andere) syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Voor wit is het grenache blanc, marsanne, roussanne, clairette, bourboulenc en tal van andere kleine spelers.
La Fourmone
Fourmone komt van het Latijnse woord formentum, dat tarwe betekent. Tot zo’n honderd jaar geleden werd rond de boerderij dan ook vooral tarwe verbouwd. Nu is Domaine la Fourmone bekend om zijn volle, loepzuivere wijnen van grenache en syrah. Biologisch gecertificeerd sinds 2019. Vaak wat eleganter dan de wat boerse stijl die gangbaar is in deze appellatie. Marie Thérèse Combe is de vrouw achter La Fourmone, dat zij leidt samen met haar kinderen Florentine en Albin. In de winter, als de wijnranken minder aandacht nodig hebben schildert Marie Thérèse.
Le Burlet
Van de mooie restanten Vacqueyras en Gigondas maakt Marie Thérèse Vin de France, wit, rood en rosé. De 3 wijnen “Le Burlet” zijn vernoemd naar de 3 broers Burle genaamd, die eind 18e eeuw werkzaam waren op het domein. Le Burlet rouge is een blend van grenache, syrah en carignan. De wijn heeft een korte houtlagering heeft ondergaan. Een soepele rode kruidige wijn met een hint van komijn en drop.