Conca de Barberà
DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom het historische stadje Montblanc, op 350 tot 800 meter. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35°C. Maar de verkoelende marinada wind van zee en de hoogte zorgen voor verkoeling. Dit vertraagt de rijping en vorming van suikers, resulterend in frisse wijnen met minder alcohol. De bodem is donker kalksteen, vrij rul en arm. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diep te wortelen om water en voedsel te vinden. Diepe worteling maakt wijnranken minder gevoelig voor droogte in de zomer.
De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de productie van druiven voor cava, maar de toegenomen vraag naar cool climate wijnen en global warming leiden er toe dat Conca steeds belangrijker wordt voor stille wijnen. Nota bene Miguel Torres heeft hier een wijngoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; de witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.
Voor rood zijn de belangrijkste druivenrassen in Conca trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor wit zijn dat macabeo, parellada en chardonnay.
Josep Foraster
‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828, bevindt zich aan de rand van Montblanc. Aan het hoofd staat Ricard Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster had meer aandacht voor zijn koeien, varkens en kippen en verkocht de meeste druiven aan de coöperatie van Montblanc. Onder leiding van zijn zoon, ook Josep, werd in 1998 voor het eerst zelf wijn geproduceerd. Na het overlijden van Josep in 1999 nam zus Julieta Foraster het stokje over. Onder haar leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot producent van kwaliteitswijnen. In 2005, na afronding van zijn studie oenologie nam Julieta’s zoon Ricard de leiding over. Vanaf dat moment wordt er volledig biologisch gewerkt. Sinds 2011 met certificaat.De familie beheert in totaal 34 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen tussen de 370 tot 500 meter hoogte, met voor ieder terroir een eigen druif.
Trepat
Van de 1100 hectare wereldwijde aanplant trepat, staat 1015 in Conca de Barberà. De meeste trepat wordt gebruikt voor rosé en mousserende wijn. Mas Foraster maakt als een van de weinigen ook een single varietal rode wijn van de druif. De wijn is een blend van zes oude wijngaarden met kleibodem, waarvan de oudste uit 1929 stamt. Ieder plot wordt apart geplukt en gevinifieerd.
De wijn vergist spontaan op 22°C gedurende 35 dagen. Daarna vindt de malolactische conversie plaats. Tot slot rijpt de wijn nog 6 maanden, 80% in oude Franse eiken vaten van 300 en 500 liter en 20% in 2000 liter vaten. Door het gebruik van grote oude vaten wordt de wijn zachter, zonder dat er veel hout invloed is op de smaak van uiteindelijke wijn.