Bio

Josep Foraster Trepat Conca de Barberà 2021

 20,50

Rood – trepat – kriek – veenbessen en blauwe bessen   – jasmijn – balsamico – witte peper

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: CDBAR003 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

D.O. Conca de Barberà

Het plaatsje Barberà de la Conca en de omliggende DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. Hier rijzen de bergen het hoogst van alle wijn producerende gebieden in Catalonië. Daarmee is Conca de Barberà ook gelijk het koelste gebied van Catalonië. Sneeuw is hier geen uitzondering in de koude en strenge winters, maar de zomers zijn heet en droog. De bodem bestaat uit donker kalksteen, vrij los en arm van karakter.

Zeer geschikt voor cava productie. Dat is niet gek met de hoogte, het koelere klimaat en de uitermate geschikte kalksteenbodem. De cava productie is nog steeds dominant in het gebied maar langzaam neemt het aandeel stille wijn toe. Miguel Torres, grootse Catalaanse wijnmaker, zag het potentieel voor productie van topwijnen in het gebied. Hij heeft hier een landgoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.

Belangrijkste rode druivenrassen in Conca zijn trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor witte druiven zijn macabeo, parellada en chardonnay leidend.

El Trepat

Trepat is hier zonder twijfel een endemisch druivenras. Er staat wereldwijd 1.100 hectare aangeplant waarvan meer dan 1.000 hectare in Conca de Barberà en Costers del Segre (buurwijngebied iets meer het binnenland in). De licht rode trepat-druif leek vooral geschikt voor rosé wijn, zowel stille wijn als cava. Maar in de laatste 10 jaar is het potentieel voor lichte rode wijnen ontdekt, met Mas Foraster als een van de pioniers. Trepat is een vroegbloeiende en laat rijpende variëteit en wordt traditiegetrouw ieder jaar pas eind oktober, als laatste geplukt.

Mas Foraster

‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828 bevindt zich aan de rand van Montblanc, een eeuwenoude stad met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen het middelpunt van wijnbouw in de streek, gedreven door tempeliers en monniken. Aan het hoofd van het project staat nu Ricard Sebastià Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster Roselló was een boer met meer aandacht voor koeien, varkens en kippen en verkocht de druiven in de jaren ’70 en ‘80. Maar in 1995 leek het oom, Josep Foraster Civit een goed idee zelf wijn te gaan maken. Al snel sloot zijn moeder Julieta Foraster Civit aan, zij werd de drijvende kracht in de conversie naar een autonoom kwalitatief bedrijf. Ricard begon in 2005 en heeft geleidelijk een deel van moeders werk uit handen genomen, nu is hij hoofdwijnmaker.

De familie beheert 34 hectare, wat aanzienlijk is voor de intensieve en ambachtelijke werkwijze. Er staat veel trepat in de wijngaarden, wat logisch is voor een versatiele druif waar wit- en rosé mousserend, rosé, en rood van gemaakt kan worden. Ook heeft de finca garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, macabeo, garnacha blanca en chardonnay. Ze zijn biologisch gecertificeerd en de graduele maar volledige transitie naar biodynamisch boeren lijkt een kwestie van tijd. Alle wijnen hebben weinig tot geen sulfiet en zijn spontaan gefermenteerd uit respect voor wijn en natuur. Veel wijnen krijgen een gebalanceerde en zeer verfijnde rijping vanuit verschillende type vaten. Zuiverheid en natuur staan boven alles en dat proef je!

Cuvée Trepat 

Wijngaarden ten oosten van Montblanc op de voetheuvels van Sierra de Miramar, 40+ jaar oude stokken van trepat- druif; lokale trots. Alluviale bodem met veel kalk in de klei, 500 meter boven zeeniveau. Geoogst op optimale rijpheid, eind oktober. Selectie van fruit in de wijngaard. Koude schilweking en daarna spontante fermentatie. Gerijpt voor 7 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten van 300 en 500 liter. Ongeveer 30% gerijpt op cementen eier-vormige vaten. Heel laag in sulfiet gebruik. Een delicate licht rode wijn met verfijnd fruit, mineraliteit en een gulle frisheid.

90 punten Robert Parker

Al onze wijnen van Josep Foraster

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biologisch

Josep Foraster Trepat Conca de Barberà 2021

Op voorraad