Bio

Josep Foraster Brisat del Coster Conca de Barberà 2021

 20,50

Wit – macabeo – appel – peer – limoenzest – lichte tannine – mineraal

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: CDBAR002 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

D.O. Conca de Barberà

Het plaatsje Barberà de la Conca en de omliggende DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. Hier rijzen de bergen het hoogst van alle wijn producerende gebieden in Catalonië. Daarmee is Conca de Barberà ook gelijk het koelste gebied van Catalonië. Sneeuw is hier geen uitzondering in de koude en strenge winters, maar de zomers zijn heet en droog. De bodem bestaat uit donker kalksteen, vrij los en arm van karakter.

Zeer geschikt voor cava productie. Dat is niet gek met de hoogte, het koelere klimaat en de uitermate geschikte kalksteenbodem. De cava productie is nog steeds dominant in het gebied maar langzaam neemt het aandeel stille wijn toe. Miguel Torres, grootse Catalaanse wijnmaker, zag het potentieel voor productie van topwijnen in het gebied. Hij heeft hier een landgoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.

Belangrijkste rode druivenrassen in Conca zijn trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor witte druiven zijn macabeo, parellada en chardonnay leidend.

Mas Foraster

‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828 bevindt zich aan de rand van Montblanc, een eeuwenoude stad met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen het middelpunt van wijnbouw in de streek, gedreven door tempeliers en monniken. Aan het hoofd van het project staat nu Ricard Sebastià Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster Roselló was een boer met meer aandacht voor koeien, varkens en kippen en verkocht de druiven in de jaren ’70 en ‘80. Maar in 1995 leek het oom, Josep Foraster Civit een goed idee zelf wijn te gaan maken. Al snel sloot zijn moeder Julieta Foraster Civit aan, zij werd de drijvende kracht in de conversie naar een autonoom kwalitatief bedrijf. Ricard begon in 2005 en heeft geleidelijk een deel van moeders werk uit handen genomen, nu is hij hoofdwijnmaker.

De familie beheert 34 hectare, wat aanzienlijk is voor de intensieve en ambachtelijke werkwijze. Er staat veel trepat in de wijngaarden, wat logisch is voor een versatiele druif waar wit- en rosé mousserend, rosé, en rood van gemaakt kan worden. Ook heeft de finca garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, macabeo, garnacha blanca en chardonnay. Ze zijn biologisch gecertificeerd en de graduele maar volledige transitie naar biodynamisch boeren lijkt een kwestie van tijd. Alle wijnen hebben weinig tot geen sulfiet en zijn spontaan gefermenteerd uit respect voor wijn en natuur. Veel wijnen krijgen een gebalanceerde en zeer verfijnde rijping vanuit verschillende type vaten. Zuiverheid en natuur staan boven alles en dat proef je!

Macabeo

Spaanse macabeo is dé klassieke witte druif van het gebied. In de afgelopen eeuw voornamelijk aangeplant voor cava productie, waar het samen met parellada en xarel-lo “de Cava-blend” vormt. Vooral kwaliteitsgerichte wijnmakers zien grote potentie in de creatie van hoogwaardige witte wijnen, als men de opbrengst maar goed drukt. De druif excelleert bij langdurige rijping op de fijne gisten, minimaal 6 maanden. Macabeo is niet gevoelig voor oxidatie en gedijt mede daardoor zeer goed op eikenhout. Het is geen hoog aromatische druif, en verschijnt daarom in vele gedaantes van floraal en fruitig tot zeer rijp met notige tonen. De meest legendarische macabeo ‘Viña Tondonia’ vinden we in Rioja onder zijn synonieme naam viura van R. López de Heredia.

Brisat del Costers

Wijngaarden gelegen ten zuidwesten van Montblanc, oostelijke oriëntatie aan de voetheuvels van het Prades gebergte. Kalkrijke bodem met wat leisteen en veel kiezels en keien, 450 meter boven zeeniveau. De macabeo wijngaard is 45+ jaar oud en alleen het beste fruit gaat in deze wijn. De wijn is volledig natuurlijk gemaakt, dus wilde gisten geen toevoegingen en ongeklaard/ongefilterd. Schilweking, brisat in het Catalaans, wordt toegepast (24 dagen) en is een natuurlijke manier van bescherming. Volledig op staal gevinifieerd en gerijpt. Het langere schilcontact geeft een lichte sensatie van tannine en meer structuur, in de richting van oranje wijn. Natuurlijke karaktervolle stijl met elektrische appelciderzuren.  

91 punten Robert Parker

Al onze wijnen van Josep Foraster

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biologisch

Josep Foraster Brisat del Coster Conca de Barberà 2021

Op voorraad