Saint-Émilion
Saint-Émilion is de bakermat van de wijnbouw langs de rechteroever van de Gironde. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. In Saint-Émilion is het een fractie kouder dan in Bordeaux. Daarom vind je hier vooral merlot en cabernet franc, twee druivenrassen die wat eerder rijp zijn dan cabernet sauvignon, de kenmerkende druif van de Médoc. Het hart van Saint-Émilion is het zogenaamde plateau calcaire à astéries (kalksteen met fossiele zeesterren). Kalksteen houdt water vast en geeft deze aan de wijnranken in periodes van droogte. Jonge wijnen van deze bodem kunnen erg streng zijn, maar door ouderen op fles kunnen zeer complexe wijnen ontstaan. Meer naar het oosten en op de hellingen van het plateau bevat de bodem meer klei, wat veelal krachtige wijnen geeft.
Château Croix Cardinale
Château Croix Cardinale is sinds 2011 eigendom van het naast gelegen Fleur Cardinale. Ook hier pakken Florence en Dominique Decoster de verbetering gronding aan. De kelder is totaal vernieuwd en heeft een aparte ruimte voor micro-vinificatie, waar geëxperimenteerd wordt met amforen en eivormige kleivaten. Ook in de wijngaard wordt alles in het werk gezet om perfecte wijn te maken.
De 2018 Croix Cardinale is een energieke, zijde zachte wijn van 75% merlot en 25% cabernet franc. Handpluk, opbrengst 40 hl/ha, 14 maanden gerijpt op nieuw hout. Zwarte bessen, pruimen, viooltjes, tabak.
Muzikale begeleiding: