Baden

Resultaat 1–12 van de 24 resultaten wordt getoond

Baden

De meest zuidelijke wijnstreek van Duitsland is Baden. Het gebied strekt zich over een afstand van 400 km langs de Rijn uit van Heidelberg tot aan Basel. Het noordelijke deel van Baden wordt gekenmerkt door kalkrijke bodems. Het zuiden is beroemd om zijn vulkanische bodem, met de Kaiserstuhl als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

Baden is ook de warmste en zonnigste wijnstreek van Duitsland. De Vogezen houden wind en regen uit het westen tegen, het Odenwald en het Zwarte Woud zorgen ervoor dat de koude winden uit het noorden en oosten Baden niet bereiken. Klimaat en bodem zorgen ervoor dat de Bourgondische druivenrassen in Baden floreren. Naast spätburgunder (pinot noir) tref je hier weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris), chardonnay en auxerrois aan.

Kraichgau

Kraichgau ligt in het noordelijke deel van Baden. Pas sinds 1996 is Kraichgau officieel een aparte sub-regio. Daarvoor maakte het deel uit van de subregio Badische Bergstrasse. De Kraichgau staat ook bekend als ‘de streek van de duizend heuvels’ vanwege de mooie golvende heuvels met vele verschillende exposities en hellingen. “Kraich” betekent in het Keltisch leem en “Gau” land. Kraichgau is dus leemland. De ondergrond is gevormd tijdens het Trias, toen een groot deel van Europa zee was. De oudste laag is zandsteen, de tussenlaag is kalksteen met daarop kalkmergel. De bodem is daarmee veel Franser dan de meeste andere Duitse wijnregio’s. Ten westen van de Rijn vind je vooral leisteen, afgewisseld door vulkanisch gesteente. De wijngaarden van Kraichgau beginnen vlak onder de poort van Slot Heidelberg, dat in 1689, tijdens de negenjarige oorlog door de legers van Lodewijk XIV werd vernietigd. In de kelders van het kasteel bevindt zich het Heidelberger Fass, een wijnvat van 219.000 liter. De soldaten van Lodewijk zullen ongetwijfeld uit het vat gedronken hebben, maar hebben het gelukkig laten staan. Je kunt het nu bezichtigen.