Château Les Carmes Haut-Brion Le C des Carmes Haut-Brion Pessac-Léognan 2019

 38,00

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Pessac-Léognan  

Pessac-Léognan, een subappellatie van de Graves, is een relatief jonge appellatie die dateert uit 1987, hoewel de hele regio tot de oudste wijngaarden van Bordeaux wordt gerekend en teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. André Lurton, een van de meest bekende wijnbouwers van de streek, was de drijvende kracht achter de appellatie Pessac-Léognan.  

De wijngaarden van Pessac-Léognan liggen ten zuiden van de stad Bordeaux, in het oosten stroomt de Garonne. De rivier verzacht de vorst, terwijl de bossen in het westen fungeren als een wind barrière. Pessac-Léognan, is een heuvelig gebied, de bodem bestaat uit kiezels, keien en grind. De sedimenten zijn zo’n 200 miljoen jaar geleden meegebracht door de Garonne.  

In Pessac-Léognan vind je alle crus classés van de Graves, van het befaamde Château Haut-Brion tot bekende namen als Château Haut-Bailly en Château Couhins. Er zijn 16 crus classés in Pessac-Léognan, goed voor 20 procent van de totale productie.  

Château Les Carmes Haut-Brion  

Château les Carmes Haut-Brion is een domein van 10,3 hectare in Pessac-Léognan (Graves). Het château is meer dan 400 jaar oud, en het ontleent zijn naam aan een monnikenorde, de Karmelieten. Vroeger was het slechts een buurman met deels gelijke namen van de grote châteaux Haut-Brion en La Mission Haut-Brion, maar nu is Carmes ook zeer gewild onder menig liefhebber. Alles veranderde toen in 2010 het landgoed werd verworven door Patrice Pichet, een Franse projectontwikkelaar. Die schakelde Guillaume Pouthier als wijnmaker en directeur in. 

De dynamische Guillaume vaart zijn eigen koers: hij gebruikt druiven van een perceel met kalksteen afwijkend van het gebruikelijke grind en klei. Het château heeft een groot aandeel oude stokken cabernet franc, wat hier in Graves echt uniek is. Ook in de kelder maakt Guillaume bijzondere keuzes: fermenteren van hele trossen, een verfijnde extractie-techniek die meer lijkt op Bourgogne en noemen we meer infusie dan het typische overpompen of neerslaan van de schillen (pigéage). De wijnen worden gerijpt in een combinatie van nieuwe Franse eikenhouten vaten, grote eikenhouten vaten en amforen.  

Wat bijzonder is aan Carmes Haut-Brion is de individualiteit van de wijn. Het is voor Bordeaux begrippen een micro-domein. Dit heeft zijn invloed op de beschikbaarheid, maar ook zeker de kwaliteit en het karakter. Het is een hele verfijnde, aromatische en elegante wijn die ook kracht en vastberadenheid laat zien. 

Le C des Carmes Haut-Brion 2019  

Dit is de tweede wijn van Château les Carmes Haut-Brion. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 14 jaar. De bodem is een zeer typisch Graves terroir: grind, zand en klei. De oogst vond plaats tussen 26 september en 10 oktober. De blend is 65% cabernet sauvignon, 34% merlot en 1% petit verdot. De vinificatie is traditioneel voor Bordeaux. Temperatuur gecontroleerde fermentatie van 25-30 dagen. Malolactische fermentatie op houten vat. Deels hele trossen zonder kneuzen van de druiven, het ontsteelde gedeelte van het fruit kneust een beetje. Een delicate maceratie van de schillen zonder heftig overpompen of hard doorslaan van de schillen. Daarna een rijping van 24 maanden, eerst op houten vaten, waarvan 30% nieuw, en daarna op beton.  

Al onze wijnen van Château les Carmes Haut-Brion

Château Les Carmes Haut-Brion Le C des Carmes Haut-Brion Pessac-Léognan 2019
Château Les Carmes Haut-Brion Le C des Carmes Haut-Brion Pessac-Léognan 2019

Op voorraad