AOC Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 ha; chardonnay is nummer één met 15.000 ha. Aligoté is in de achttiende eeuw in de Bourgogne ontstaan door een kruising tussen pinot noir en gouais blanc. Aligoté heeft dus dezelfde ouders en geboortegrond als chardonnay. De wijnranken zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden en werden eeuwenlang ook door elkaar aangeplant. Bij de herplanting na phylloxera (1880) zijn de druiven alleen nog gescheiden aangeplant.
Aligoté was lang eenvoudige wijn voor de werkers in wijngaarden en mijnen. Ook werd het veel gebruikt voor crémant. Priester, WO II verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir (1876-1968) was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal heeft een bubbeltje en is gereserveerd voor crémant met cassis.
De AOC Bourgogne Aligoté bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Mâconnais. In Bouzeron is het de leidende druif. Als Bouzeron op het etiket staat is de wijn 100% aligoté. Dit is te danken aan Aubert de Villaine, mede-eigenaar en voormalig wijnmaker van Romanée-Conti, die in Bouzeron samen met zijn vrouw het domein A&P de Villaine voert en een groot pleitbezorger is van aligoté.
Sinds de jaren 2010 beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Ook zorgen oude stokken voor lage rendementen, wat essentieel is voor goede aligoté. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen.
Producenten van aligoté hebben zich in 2017 verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij planten aligoté tussen chardonnay op de beste percelen, Leroux overweegt zelfs in Grand Cru Bâtard-Montrachet. Tot in de negentiende eeuw was dit heel gewoon, nu is het een interessante proef om de natuurlijk zuren in de wijn te verhogen.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Tien jaar lang was hij wijnmaker bij Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus — doctor in de fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, letterlijk én figuurlijk een van de coolste wijnregio’s van Australië.
De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijnen in de Bourgogne. Hij heeft daar voet aan de grond gekregen als micro-négociant: iemand die druiven koopt van viticulteurs, wijngaardeniers pur sang, die zelf geen wijn maken. “Kopen” dekt echter niet de lading — de micro’s (zoals Mark) zijn intensief betrokken bij het werk in de wijngaard, om te garanderen dat het fruit van topkwaliteit is. Sinds 2021 is Mark eigenaar enkele fraaie percelen waaronder En Pallud en Premier Cru Fonteny in Gevrey-Chambertin. Zijn meest recente avontuur is aanplant in de Mâconnais, logischerwijs chardonnay en lekker eigenwijs koos hij voor gamay en syrah.
Tot en met 2017 maakte Mark wijnen bij Pierre Naigeon, tegenwoordig Domaine Les Astrelles. Inmiddels heeft hij zijn eigen plek “The Shed” dichtbij Vougeot, in Gilly-lès-Cîteaux.
Ps. Alle domainewijnen hebben groene letters; rode wijnen van aangekocht fruit zijn in rood aangeduid, en witte wijnen van aangekocht fruit in geel.
Bourgogne Aligoté
Oude wijngaarden, één in Meursault en verschillende andere climats in de streek. De druiven worden allen apart geplukt.
Mark heeft een frisse aligoté gemaakt met een expressieve neus en een opmerkelijk prettige textuur. Aroma’s van appel, citroen, perzik en amandel.



