Bourgogne Chardonnay
Bourgogne Chardonnay is een appellatie die voortkomt uit Bourgogne Blanc. Dit was een strategische keuze om de wereldwijd populaire chardonnay-druif prominent op het etiket te plaatsen. De druiven voor Bourgogne Chardonnay mogen afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van het noordelijke Chablis tot het zuidelijke Mâcon, en van de hooggelegen Hautes-Côtes in het westen tot de vlakte van Bresse in het oosten.
De variëteit in wijnstijlen is enorm, enerzijds door de uiteenlopende terroirs, anderszijds door de verschillende visies en werkwijzen van de wijnmakers. Elke keuze in het wijnmaakproces, van het prille begin als in het voorjaar de eerste scheuten ontspringen tot de oogst en het hele proces in de kelder, heeft grote invloed op uiteindelijke karakter en kwaliteit.
Bourgogne Chardonnay fungeert als het visitekaartje van de vignerons en vormt een opstap naar de prestigieuze wijnen zoals Villages, Premier Cru en Grand Cru. Wijn op Dronk voert het ethos: ‘Als de basiswijn klopt, is het hogere werk vaak fantastisch’.
Domaine Bachey-Legros
Domaine Bachey-Legros is een Récoltant-Manipulant (wijngaarden in eigen beheer) gevestigd in Santenay, Côte de Beaune. Het domein beheert 18 hectare aan wijngaarden volgens de principes van lutte raisonnée, beplant met uitsluitend chardonnay en pinot noir. De wijngaarden liggen verspreid over het zuiden van de Côte de Beaune, in Chassagne-Montrachet, Santenay en Maranges. Tot de meest bijzondere lieux-dits behoren Chassagne-Montrachet 1er Cru ‘Morgeot Les Petits Clos’ en Santenay 1er Cru ‘Clos Rousseau’. Sinds de millenniumwisseling wordt het domein geleid door de broers Samuel en Lénaïc. Lénaïc liep eerder stage bij onze vriend Vincent Bouzereau in Meursault.
Een van de onderscheidende kenmerken van Domaine Bachey-Legros is de nadruk op optimale druivenrijpheid. De druiven hebben een natuurlijk evenwicht tussen zoetheid en zuren, met een focus op fenolische rijpheid (in de schillen). Dit stelt hen in staat complexe, ‘volledige’ wijnen te maken die ook schillen, steeltjes en pitten benutten, wat bijdraagt aan een sterke terroirexpressie.
De witte wijnen worden opgevoed met aardig wat nieuw eikenhout. Tijdens de malolactische fermentatie vindt regelmatig bâtonnage plaats. Tegen het einde van de opvoeding wordt er reductief gewerkt, wat resulteert in een karakteristieke vuursteenachtige toets. Voor de rode wijnen hanteren de broers een minimalistische aanpak, waarbij de druiven de vrijheid krijgen hun unieke karakter te tonen. De oude pinot-stokken geven een kleine opbrengst met een hoge concentratie.
Recent heeft het domein zijn assortiment uitgebreid. Samuel en Lénaïc kopen druiven in via langdurige samenwerkingscontracten, wat geresulteerd heeft in nieuwe wijnen onder het label “Domaine Bachey-Legros & Fils”. Een van de opvallende toevoegingen is een Morgon Côte de Py, gemaakt door Samuel en Lénaïc, inmiddels bij ons beschikbaar.
Bourgogne Chardonnay Saint Martin
“Saint-Martin” lieu-dit in the Bourgogne Blanc Appellation. De balans in deze wijn is heel natuurlijk tot stand gekomen, geheim: oude stokken. In de kelder volgt een lange wilde fermentatie oplopend tot 2 maanden. Bâtonnage afhankelijk van de jaargang maar steeds conservatiever (bâtonnage bevordert rijkdom en oxidatie en met de hete jaren is dat niet gewenst). Rijping van 12 maanden op 100% barrique met 15% nieuw, en daarna 2 maanden rijping op tank.
Flint-achtige reductie geeft deze wijn charme, een mid-pallet met rijk citrus en steenfruit en een strakke palletschonende afdronk.