Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet (350ha) vormt samen met Puligny-Montrachet en Meursault het hart van de Côte de Beaune. Chassagne deelt de grands crus Le Montrachet, Bâtard-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet met Puligny. De productie is gemiddeld genomen 35% rood en 65% wit (2015-2019). Op village niveau is 40% pinot. Dat lijkt op het eerste oog zeer verrassend. Chassagne wijnboeren zijn er niet heel trots op, maar stiekem zijn grote delen van de bodem eigenlijk beter voor pinot noir dan chardonnay. Toch staat er op de belangrijkste climats voornamelijk wit aangeplant. Dit is gedreven vanuit een commercieel motief, een premier cru Chassagne beplant met rood levert namelijk aanzienlijk minder op. De beste chardonnay komt van de wijngaarden op de hellingen, waar de bodem arm, stenig en kalkrijk is. Goede chardonnay uit Chassagne is mineraal met aroma’s van witte grapefruit en witte perzik.
Domaine Bachey-Legros
Domaine Bachey-Legros is een Récoltant-Manipulant (wijngaarden in eigen beheer) gevestigd in Santenay, Côte de Beaune. Het domein beheert 18 hectare aan wijngaarden volgens de principes van lutte raisonnée, beplant met uitsluitend chardonnay en pinot noir. De wijngaarden liggen verspreid over het zuiden van de Côte de Beaune, in Chassagne-Montrachet, Santenay en Maranges. Tot de meest bijzondere lieux-dits behoren Chassagne-Montrachet 1er Cru ‘Morgeot Les Petits Clos’ en Santenay 1er Cru ‘Clos Rousseau’. Sinds de millenniumwisseling wordt het domein geleid door de broers Samuel en Lénaïc. Lénaïc liep eerder stage bij onze vriend Vincent Bouzereau in Meursault.
Een van de onderscheidende kenmerken van Domaine Bachey-Legros is de nadruk op optimale druivenrijpheid. De druiven hebben een natuurlijk evenwicht tussen zoetheid en zuren, met een focus op fenolische rijpheid (in de schillen). Dit stelt hen in staat complexe, ‘volledige’ wijnen te maken die ook schillen, steeltjes en pitten benutten, wat bijdraagt aan een sterke terroirexpressie.
De witte wijnen worden opgevoed met aardig wat nieuw eikenhout. Tijdens de malolactische fermentatie vindt regelmatig bâtonnage plaats. Tegen het einde van de opvoeding wordt er reductief gewerkt, wat resulteert in een karakteristieke vuursteenachtige toets. Voor de rode wijnen hanteren de broers een minimalistische aanpak, waarbij de druiven de vrijheid krijgen hun unieke karakter te tonen. De oude pinot-stokken geven een kleine opbrengst met een hoge concentratie.
Recent heeft het domein zijn assortiment uitgebreid. Samuel en Lénaïc kopen druiven in via langdurige samenwerkingscontracten, wat geresulteerd heeft in nieuwe wijnen onder het label “Domaine Bachey-Legros & Fils”. Een van de opvallende toevoegingen is een Morgon Côte de Py, gemaakt door Samuel en Lénaïc, inmiddels bij ons beschikbaar.
Chassagne-Montrachet Village
Deze village wijn komt van lieu-dit ‘Les Plantes Momières’. Hier staat 0,9 hectare chardonnay (2012) en 0,6 hectare pinot noir (1945). Prachtig gelegen op de côte, net onder premier cru ‘Abbaye de Morgeot’. Spontane langzame vergisting in eikenhouten vaten, soms wel 2 maanden! Bâtonnage compleet afhankelijk van het jaar en het moment. Totale rijping van 14 maanden, waarvan 12 op eikenhout met 30% nieuwe vaten.
Wijn met overtuigende viscositeit, dit geeft veel lengte. Rijke Chassagne met aroma’s van wit vruchtvlees als wilde perzik, kweepeer, limoen, room en vuursteen.
Al onze wijnen van Bachey-Legros