Coteaux Bourguignons
Als je de kwaliteitspiramide van Bourgogne wilt beklimmen, begin je onderaan met Coteaux Bourguignons. In 2011 besloot het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), de AOC die vroeger de ongelukkige naam Bourgogne Grand Ordinaire droeg, te hernoemen als Coteaux Bourguignons. De nieuwe naam geeft direct een associatie de gehele Bourgogne te bestrijken, en het stilistische aspect: niemand wil een ‘Grand Ordinaire’ drinken.
Coteaux Bourguignons is een flexibele AOC met lage eisen wat betreft oogstvolumes en druivenrassen. Daarmee is het een ideaal label voor wijnmakers om innovatieve technieken en nieuwe blends uit te proberen. Geografisch gezien ook tolerant, want naast de gehele Bourgogne zijn zelfs grote delen van de Beaujolais toegestaan. Zowel rood, wit als rosé valt onder dezelfde appellatie met een breed scala aan Bourgondische druivenrassen. Voor wit is het chardonnay, aligoté, melon de bourgogne, pinot blanc, pinot gris en in de Yonne (Chablis en omstreken) sacy. Rood en rosé worden vooral gemaakt van pinot noir en gamay, en in de Yonne ook césar en tressot. De resulterende wijnen variëren sterk, niet alleen door de verschillende productiemethoden, maar ook vanwege de grote variëteit aan klimaat, topografie en bodem.
Domaine les Astrelles
Domaine les Astrelles is een nieuwe naam, voor een bestaand bedrijf. Het is een project wat langzaam maar zeker is omgedoopt van Domaine Pierre Naigeon naar het huidige ‘domein van de sterren’. Isabelle en Jean-Marie Chapier zijn de nieuwe eigenaren en hoofd wijnmaker is de jonge ster Julien Millet, zoon van François Millet, legendarisch wijnmaker van Comte Georges de Vogüé in Chambolle-Musigny. Julien heeft stage gelopen bij het prestigieuze Felton Road in Nieuw-Zeelands Central Otago, waar grootse pinot gemaakt wordt.
In 2019 verkocht Pierre Naigeon het domein aan de Chapiers. Juliens eerste jaargang was 2020, onder toeziend oog van Pierre. Sinds 2021 varen Isabelle, Jean-Marie en Julien hun eigen koers en is Pierre met pensioen in de Provence. De wijnen zijn sinds de komst van Julien behoorlijk veranderd, de verfijning en precisie zijn vooruitgegaan. Voorheen hadden de wijnen een boers randje, nu is het helder en fijn, zonder dat het spontaniteit verliest. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt.
Tijdens ons bezoek liet Julien een kwetsbare kant zien, waarin hij duidelijk maakte op sommige onderwerpen nog geen keiharde keuzes gemaakt te hebben. Met daarmee een slag om de arm dat elk jaar ook iets anders vraagt, hij blijft graag dynamisch en progressief denken en handelen.
Wat meteen duidelijk werd, is dat de intensiteit van extractie teruggeschroefd is, en daarmee een heldere en verfijnde noot geslagen wordt. Ook wordt er bewust geen gebruikt gemaakt van hele trossen, volledige ontsteling in 2021 en 2022. Alle druiven worden nu direct na de oogst teruggekoeld in een gigantische koelcel. Dit stelt het domaine in staat een korte pre-fermentatie maceratie te doen. Ook zorgt het voor een gecontroleerde en langzame start van de wilde fermentatie. Julien onderscheidt zich eveneens, door van alle wijnen kleine vaatjes achter de hand te houden, om zo door verdamping ontstane leegte in vaten gelijk weer op te vullen. Dit lijkt logisch maar wordt in de praktijk door weinig wijnboeren zo nauwkeurig nageleefd als door Julien. Veelal gebeurt dit bijvullen met een ‘algemene wijn’ (Bourgogne Rouge) voor alle vaten.
Coteaux Bourguignons Blanc En Riottes
Wijngaard, Riottes, gelegen in Segrois, Hautes-Côtes de Nuits net boven Nuits-Saint-Georges. Westelijke oriëntatie met een bodem van witte mergel op kalksteen puin. De cépages zijn 50% pinot blanc, 50% pinot gris (pinot beurot). Deze druivenstokken zijn slechts 5 jaar oud! Vinificatie met inheemse gisten. Hand geoogst, zachtjes persen en spontaan vergisten. Rijping van 15 maanden op de fijne gisten zonder bâtonnage. Gerijpt op barriques, waarvan 9% nieuw hout, en een overige 10% op keramiek.
De wijn heeft een openhartige, bloemige neus en tonen van peer. In de mond, dezelfde uitbundigheid met een mooie frisheid en precisie.