Morey-Saint-Denis
Morey-Saint-Denis is met 137 ha de kleinste appellatie van de Côte de Nuits. De grote buurman aan de noordkant is Gevrey-Chambertin en de bijna net zo kleine buurman in het zuiden Chambolle-Musigny. Terwijl het in Gevrey logisch was “Chambertin” aan de plaatsnaam toe te voegen en in Chambolle “Musigny”, was er in Morey voor alle grands crus wel iets te zeggen. Men had dus de keuze uit: Morey-Lambrays, Morey-Tart, Morey-La Roche, Morey-Saint-Denis en Morey-Bonnes-Mares. Om vooral politieke redenen is het Morey-Saint-Denis geworden: bijna iedere producent in Morey-heeft wel een rijtje stokken in de Clos Saint-Denis. Het is natuurlijk ook heel vroom om jezelf naar de bisschop van Parijs te noemen die in 250 door de Romeinen werd vermoord en het wonder verrichtte door met zijn hoofd naar de plaats te lopen die tegenwoordig Saint-Denis heet. Of is het omdat Denis de Franse verbastering van Dionysos is, de Griekse god van de wijn?
Wijn uit Morey wordt vaak vergeleken met die uit Gevrey en Chambolle, alsof Morey geen eigen karakter heeft. Misschien is het karakter van Morey ook wel balans, waarbij iedereen zelf vooral moet weten of je elegantie omschrijft als typisch Chambolle en structuur als typisch Gevrey. Door de geringe omvang van de appellatie zijn potentiële kwaliteit en karakter van Morey hoog en homogeen; een goede drainage en beschutting zorgen er voor dat ook in nattere en koudere jaren goede wijn wordt gemaakt.
Georges Lignier & Fils
Een van de grote families van Morey is de familie Lignier. Op dit moment zijn er tenminste vier producenten die deze naam dragen: Hubert Lignier, Georges Lignier, Lucie & Auguste Lignier en Lignier Michelot. De juwelen in de kronen van alle Ligniers zijn hun percelen in de Clos de La Roche en de Clos-Saint-Denis. Hubert Lignier gold lange tijd als een van de beste domaines van de appellatie, maar dit domein is sinds het overlijden van Romain op zoek naar een nieuwe balans. Georges Lignier staat onder de leiding van neef Benoît Stehly en maakt sindsdien grote sprongen vooruit. Zeer hoge waarderingen.
De Morey-village komt van zeven perceeltjes aan de noordkant van het dorp, richting Gevrey. Vroege pluk, 14 dagen korte maceratie, 18 maanden rijping in barriques (2e jaars en ouder).