Saint-Véran
De AOC is vernoemd naar het dorpje Saint-Vérand. Tijdens de creatie van de AOC in 1971 is de d eraf gevallen en dit is nooit hersteld. Voor die tijd kwamen de witte wijnen op de markt als Beaujolais Blanc of Mâcon-Villages. Het noordelijk deel rond de dorpjes Prissé en Davayé heeft een kalkrijke bodem en is qua stijl vergelijkbaar met Pouilly-Fuissé en Mâcon. In het zuidelijk deel rond het (bijna) gelijknamige dorpje, is de bodem meer ‘Beaujolais-achtig’, zuur, zanderig en rood graniet. Eigenlijk veel beter geschikt voor aanplant van gamay. Echter doet de commerciële drijfveer wijnboeren nog steeds voor chardonnay kiezen.
Gilles Morat
In 1997 zijn Gilles en Joëlle het domein Gilles Morat gestart. Een carrière switch, na 15 jaar in de elektronica-industrie gewerkt te hebben. Gilles vond het tijd om terug te gaan naar zijn geboortedorp, waar zijn opa en vader eigen wijngaarden hadden. Hij nam niet alleen de wijngaarden van zijn vader over maar kocht er ook percelen bij. In tegenstelling tot de voorgaande generaties, die de druiven aan de négociants verkochten, wilde Gilles zelf wijn gaan maken. In 2020 heeft ook zoon Pierre zich aangesloten bij het wijngoed. Hiervoor studeerde hij niet alleen oenologie in Dijon, maar deed ook ruime ervaring op in verschillende wijngaarden over de hele wereld.
Het wijnhuis is gelegen in Vergisson op een helling die bekend staat als Châtaigneraie-Laborier, een kastanje plantage uit de 19e eeuw. De wijngaarden liggen tussen de 300 en 450 meter boven de zeespiegel en zijn verdeeld over zeven percelen, zes in Pouilly-Fuissé en twee in Saint-Véran. Allen op de steile hellingen met oostelijke expositie. De beroemde Roche de Vergisson kenmerkt het dorp. Er is gekozen voor biologisch wijnbouw en er wordt zeer precies en super schoon gewerkt. Bij een rondleiding in de kelder en het zien van een fruitvlieg ben je hem kwijt, eerst de fruitvlieg en dan zijn gasten. Daarnaast wordt ieder perceel apart geoogst, gevinifieerd en gebotteld. Resulterend in loepzuivere wijnen met ieder een duidelijke uitdrukking van terroir.
Climat La Côte Rôtie
Deze wijngaard met ondiepe Jura kalksteen bodem, bevindt zich in het dorpje Davayé, vlakbij la Roche de Vergisson, op 325 meter hoogte en een indrukwekkende hellingsgraad van 30%. Superieur terroir. Hand geoogst en direct geperste hele trossen. Alcoholische en malolactische fermentatie in temperatuur gecontroleerde tanks. Daarna rijping op de fijne gisten voor 11 maanden.