Domaine Cruchandeau
Domaine Cruchandeau is een klein domaine van 6 hectare van Julien Cruchandeau. Opgericht in 2003 door Julien zelf, vanaf de grond opgebouwd. Julien had een voorspellend inzicht, en kocht voornamelijk aligoté wijngaarden in Bouzeron, wat toendertijd nog weinig populariteit genoot. In 2007 wilde Julien uitbreiden en kocht hij een huis met veel werkruimte in Chaux, Hautes-Côtes de Nuits net ‘boven’ Nuits-St-Georges. Het domaine is praktisch een eenmanszaak, alhoewel er links en rechts wel geholpen wordt, voornamelijk tijdens de oogst!
Geboren in Chenôve (nabij Dijon en de noordelijkste AOC, Marsannay) in 1978. Julien was een succesvol elektronisch muzikant en in de jonge jaren van zijn wijn maken wist hij de twee activiteiten de combineren, al tourend met zijn band ‘Shrink Orchestra’ door Europa onderhield hij tevens een serieuze wijn ’startup’. In 2010 was dat niet meer houdbaar en besloot hij zich volledig op zijn druiven te richten.
Julien werkt met veel respect voor de natuurlijke processen in en rondom zijn wijngaarden, en converteerde naar de biologische werkwijze in 2011. Julien is een voorstander van oogsten op volle rijpheid – biologisch geteeld, de druiven zijn rijp om geoogst te worden als ze dat daadwerkelijk laten zien, niet eerder. Naast de value for money Hautes-Côtes wijnen die vaak als single vineyards worden gevinifieerd (Les Cabottes & Les Valançons) is de Nuits-Saint-Georges ‘Aux-Saint-Jacques’ (stokken uit ‘47) een pracht van een wijngaard, net onder de premier crus tegen Vosne-Romanée aan.
Juliens natuurlijk gemaakte wijnen tonen elegantie, een delicaat evenwicht, volledig rijp fruit en een zeer fijne textuur.
Savigny-Lès-Beaune
Deze village-wijn is een blend van twee percelen. Lieu-dit “les Petits Picotins” met een oostelijke expositie en een hoogte van 240 meter en “Les Vermots” op hellingen kijkend naar het zuiden. De bodem in beide wijngaarden is zeer goed drainerend kalksteen. Stokken aangeplant in 1980. Hand geoogst en gesorteerd. 50% wordt ontsteeld (de rijpheid van de steeltjes zijn doorslaggevend). Daarna een langzame ‘zachte’ fermentatie met weinig tot geen punchdowns. Een rijping van 9 tot 15 maanden op de fijne gisten, in gebruikte Franse barriques waarvan 20% nieuw.
Rijp rood fruit in de neus met frambozen en kersen. Licht geroosterd in de afdronk (vatrijping?). Echt Bourgondische klasse en snel op dronk!