Bio

Riofavara Notissimo Moscato di Noto 2022 DEMI

 17.00

Witzoetmuskaatroosabrikoos sinaasappel vanille butterscotch molasse  

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: SICI031 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Riofavara  

Riofavara is een authentiek familiebedrijf nu in handen van Massimo Padova. In het uiterste zuiden van Sicilië, net buiten het plaatsje Noto verbouwt Massimo nero d’avola, de inheemse druif van het eiland. Dit is op steenworp afstand van de plaats waar deze ‘zwarte’ druif zijn naam aan dankt; Avola, gelegen aan de oostkust.  

Al meer dan een eeuw bezit de familie Padova wijngaarden op deze prachtige mediterraanse plek. Echter, pas sinds 1993 zijn ze zelf wijn gaan maken en bottelen. Eerst was het Massimo’s vader maar na een aantal jaar nam Massimo het project over, samen met zijn zus Marianta, zijn vrouw Margherita en nicht Antonella. Voordat Massimo zich volledig op het project stortte voerde hij een zorgvuldige studie uit waarbij hij de meest getalenteerde en succesvolle wijnbedrijven observeerde. Met de wetenschap dat het terroir rond Noto tot de beste van de streek behoort en de opgedane kennis van collega wijnbedrijven, startte Massimo vol zelfvertrouwen.   

De wijngaarden rond Noto zijn rijk aan kalksteen. Kalksteen houdt de regen die in de winter valt vast en geeft deze tijdens de droge zomer terug aan de wijnranken. Massimo heeft zijn wijnranken alberello aangeplant, wat lijkt op bush vines maar dan langs een rechte stok (zonder bedrading). Deze manier van aanplanten is geïntroduceerd door de Romeinen en is door het grote aantal bladeren zeer geschikt in het mediterrane klimaat. De nadelen zijn dat de druiven bijna op de grond hangen en je deze alleen met de hand en op je knieën kunt oogsten en dat de opbrengst per wijnrank minder dan een fles is. Doordat je in alberello wijngaarden geen doorgangen voor een tractor hoeft te maken, kun je wel meer wijnranken kwijt. Ondanks de Afrikaanse hitte zijn de wijnen van Massimo verfijnd. Zijn geheimen: op tijd, met de hand oogsten en kort vergisten met schil.   

Notissimo Moscato di Noto

Het muskaat fruit voor deze wijn komt uit DOC Moscato di Noto, een gebied een stukje ten noorden van Riofavara’s thuis. Aanplant van deze wijngaard stamt uit 2000 en eerste oogst was in 2002. Het zijn twee verschillende rassen ‘Moscato bianco’ en Moscatella, geplant op kalkrijke bodem. Het fruit wordt in twee à drie keer geoogst, zodat alles op het juiste stadium van rijpheid (overrijp) binnenkomt. Voordat de spontane fermentatie langzaam begint, is er een koude maceratie op 8°C. Bij 10,5-11% alcohol wordt de wijn terug gekoeld naar -3°C en volgt een statische decantatie van 120 dagen. Dan heeft de wijn 80-90 gr/l aan restsuiker.

Alle onze wijnen van Riofavara

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Riofavara Notissimo Moscato di Noto 2022 DEMI
Riofavara Notissimo Moscato di Noto 2022 DEMI

Op voorraad