Valtellina
Wijngebied Valtellina, in het noorden van Italië is een ware verborgen parel. De wijngaarden zijn gedrapeerd op terrassen op de hellingen van het dal van de Adda rivier. Hoewel noordelijk, is het gebied zonnig en droog – meer continentaal dan de meeste andere wijnregio’s in Italië, die de Middellandse of Adriatische Zee in de buurt hebben. Er zijn maar liefst 894 druiventelers waarvan er maar 54 hun eigen wijn maken en bottelen. Slechts 1% van wijngaardeigenaren bezit 3 hectare of meer. Met een dergelijke verhouding is het logisch dat veel boeren hun fruit naar de coöperaties brengen.
Het meest aangeplante druivenras is nebbiolo, die in Valtellina chiavennasca genoemd wordt, naar het gelijknamige stadje. Omdat de gemiddelde temperatuur lager is dan in Piemonte en het groeiseizoen een week dikke week korter, laat nebbiolo zich van een andere, meer rode kant zien: rozen, rode kersen, vurig met minder tannine en alcohol. Witte wijnen kunnen op de markt worden gebracht onder de herkomstbenaming Alpi Retiche.
La Spia
Dit wijnhuis, gelegen in DOCG subgebied Sassella, is sinds 1962 eigendom van de Rigamonti familie. De intrigerende naam ‘La Spia’, of de spion, komt van een gelijknamige wijngaard. Vijf eeuwen terug veroverde de Zwiterse Grigioni het Valtellina- dal en gebruikte deze strategische locatie als uitzichtpunt. Vanaf hier kon men controle houden over wie de vallei inkwam vanaf het Como meer. La Spia is een jong en dynamisch wijnhuis, dat de passie en zorg van vroeger combineert met de technologie en innovatie van nu. Vandaag de dag heeft het domein 4,5 hectare aan wijngaarden waar zo’n 25.000 flessen van geproduceerd worden.
Alpi Retiche Bianco
Een blanc de noir van nebbiolo druiven! Geoogst van jonge stokken in DOCG-gebied van Chiuro tot Berbenno. Maar omdat dit een witte wijn is met een kortere rijpingsperiode dan voorschreven staat voor Valtellina, komt deze wijn op de markt als IGT Alpi Retiche. Oogst alleen met de hand en in kleine kratjes. Hele cluster pneumatisch persen met hyperoxygenatie om de fenolen ‘te laten ademen’. Fermentatie en rijping in acacia- en eikenhouten barriques voor ongeveer 10 maanden. Iedere 10 dagen batônnage, met als doel volheid en rondheid in de wijn te bevorderen.