AOC Bourgueil
Bourgeuil ligt in het westelijke deel van Touraine, halverwege Angers en Tours. Het is met 1400 hectare de grote broer van naastgelegen ´zusterappellatie´ Saint-Nicolas-de-Bourgeuil naar het westen. De wijngaarden bevinden zich op de noordelijke oever van de Loire en kijken uit over de rivier naar het zuiden. Dankzij deze ligging, gecombineerd met een bosrijk plateau in het noorden, worden de wijngaarden goed beschermd tegen koude noordelijke winden. Het klimaat kent zowel maritieme invloeden als continentale kenmerken, wat ideaal lijkt voor cabernet franc.
Lokaal is cabernet franc beter bekend als ‘breton’, een naam afkomstig van de gelijknamige monnik, van de abdij van Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Hij zorgde heel goed voor zijn wijnstokken en behaalde zulke mooie resultaten dat het vele wijnboeren in de 17e eeuw inspireerde. Zo won cabernet franc populariteit en schoot het zijn eerste wortels in de Loire.
Rode wijnen staan hier centraal en worden grotendeels gemaakt van cabernet franc. Net als in Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgeuil mag slechts 10% van de aanplant in de wijngaard bestaan uit cabernet sauvignon. In de gevarieerde bodem tref je hier tuffeau kalksteen en zand aan, tevens grotere percentages klei, dichter bij de rivier. De bodem dicteert hier grotendeels de verschillen in karakter, hier vaak wat boerser en intenser. Niet gek als je het vergelijkt met Saint-Nicolas waar zand en grind dominanter is en Chinon waar kalksteen een grotere rol speelt.
Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons
Xavier Amirault is de zesde generatie op Le Clos de Quarterons in Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Voordat hij samen met zijn vrouw Agnes de leiding van het domein op zich nam, werkte hij tien jaar in New York als importeur. Zijn tijd in New York heeft Xavier een zeer vooruitstrevende blik op wijn gegeven. Hij is een van de eerste leden van Vin Methode Nature, een vereniging van wijnmakers die afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de aanduiding Vin de Nature. Het domein is biodynamisch Demeter gecertificeerd, en deze filosofie vormt voor de familie een leidraad die veel verder gaat dan alleen het wijnmaken zelf.
Alle druiven worden met de hand geoogst, wat een eerste strenge selectie garandeert. In de kelder volgt een zorgvuldige sortering op de band. De vergisting verloopt spontaan, zonder toegevoegde gisten. Het gebruik van sulfiet is minimaal en bij sommige wijnen zelfs volledig uitgesloten.
Xavier en Agnes blijven met hun wijnen dicht bij hun terroirs. Dit kun je ook heel letterlijk nemen: de vatenkelder bevindt zich in een adembenemende kalksteengrot onder een van hun wijngaarden. Zonder koeling of verwarming is het hier constant tussen de 10 en 12 graden Celsius, ideaal voor de rijping van cabernet franc en chenin blanc.
Clos de la Gaucherie
De Clos de la Gaucherie is een van de laatste drie historische Clos van de appellatie Bourgueil. Gelegen tussen de dorpen Restigné en Ingrandes de Touraine, 15 km ten oosten van Ferme des Fontaines. Een bijzondere plek met een bodem rijk aan Turonian kalksteen, een tijdperk waarin Frankrijk de bodem van een oceaan was. Handgeoogst, volledig ontsteeld en voor een tweede keer gesorteerd op kwaliteit in de kelder. Natuurlijke vergisting en een pigéage (onderdompeling van de drijvende schillen) met de voet. De wijn rijpt gedurende 14 maanden in grote oude vaten van 500 liter in de Vau Renou kelders, onder de wijngaarden.




