Bio

Terres de Roa Mystik Saint-Pourçain 2019

 23,50 (Incl Tax)

Terres de Roa Mystik Saint-Pourçain 2019

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: STPOUR004 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

AOC Saint-Pourçain  

Saint-Pourçain is een kleine AOC rond het dorp Saint-Pourçain-sur-Sioule in Auvergne, midden-Frankrijk. Net als de naburige appellaties Côte Roannaise en Côtes du Forez maakt het deel uit van de zogenoemde Loire Vulcanique, die onder het grotere wijngebied Val de Loire valt. Archeologische vondsten wijzen erop dat hier al in de Romeinse tijd wijnbouw plaatsvond, waarmee het een van de oudste wijngebieden van Frankrijk zou zijn. Dankzij de ligging aan de rivier de Sioule — een zijrivier van de Allier — kent het gebied een gunstig klimaat en een strategische locatie. De rivier maakte transport naar veeleisende koningen aan de Loire of dorstige pauzen in Avignon een stuk eenvoudiger.   

Er wordt rood van gamay en pinot noir gemaakt, rosé van gamay en witte wijn van chardonnay en de lokale trots tressalier (in Chablis beter bekend als Sacy). Tressalier laat zich qua smaak misschien het best omschrijven als een Franse achterneef van de Spaanse albariño: een druif met frisse zuren, krokant fruit zoals kruisbes en groene appel, en vaak een uitgesproken minerale toets. Ook de rode wijnen van gamay en pinot noir zijn lichtvoetig en verfrissend. 

Terres de Roa

Terres de Roa is een domaine van 11 hectare in Monétay-sur-Allier (Allier de rivier en departement), niet ver van de grote Loire rivier. Dit is het ware hart van Frankrijk in de Auvergne regio. Het domaine is een pionier in de streek op het gebied van biologische wijnbouw, Ecocert gecertificeerd in 2009.

Claudine en Luc Tisserand en hun dochter Loren, zijn dag in dag uit in de weer en bestieren het totale domaine met eigen hand. Ze hebben een vloeiende verdeling gemaakt tussen de verschillende elementen en activiteiten van het bedrijf.

Aangeplante rassen zijn geijkte Franse en internationale sterren zoals chardonnay en pinot noir, tevens gamay. Minder bekend, en uniek in Frankrijk is de tressallier druif. Die alleen (nog) hier aangeplant staat, AOC Saint-Pourçain.

In de wijngaard heeft Luc kunstmest, pesticiden, fungiciden en synthetische onkruidverdelgers verbannen. Hij geeft nu de voorkeur aan biologische preparaten. Zo wordt er een bemestende groentecompost gebruikt. Afwisselend worden er rijen geploegd en andere juist met rust gelaten. Dit om het microbiologische leven te verrijken, de biodiversiteit te bevorderen en de bodem te beluchten.

De duurzame benadering van Claudine en Luc gaat verder dan de wijngaard zelf, met name bij de keuze van materialen voor de bouw van een bio-klimatologische wijnmakerij met o.a. houtskeletbouw, hennep- en kalkstenen, cellulosewatten en kalkpleister. Hierdoor is niet alleen de fermentatie natuurlijk maar ook zijn omgeving. Geen exogene gisten worden er toegevoegd en alles gaat op ‘méthode ancienne’. Soms wordt er wel een beetje zwavel toegevoegd bij het bottelen. Top wijnen die zo natuurlijk en organisch aanvoelen dat de spontaniteit er vanaf spat!

Mystik

Wijngaarden met vrij arme graniet bodem. De stokken zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. De opbrengsten zijn laag, 22 hl/ha. Eenvoudige vinificatie met een spontane vergisting, die expressie van terroir en jaargang optimaliseert. Druivensoorten apart opgevoed gedurende 12 maanden en 2 maanden voor botteling samengebracht. Gemaakt van 60% gamay en 40% pinot noir. Met tonen van viooltjes, blauwe bessen, ceder en specerijen maakt deze wijn een knipoog naar syrah.

Al onze wijnen van Terres de Roa

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Terres de Roa Mystik Saint-Pourçain 2019
Terres de Roa Mystik Saint-Pourçain 2019

Op voorraad