Bio

Terres de Roa Tresse à Lier Vin de France 2022

 23,50

Wit – tressallier – nashi peer – citroenzeste – grapefruit – mineraal

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: VDFR063 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Tressallier

Er staan slechts tientallen hectare aangeplant van de obscure tressallier druif. Nu een specialiteit in Saint-Pourçain aan de Loire, maar in het verleden beter bekend als Sacy in de Yonne département (Auxerre/Chablis). In het verleden werd het voornamelijk in Crémant de Bourgogne gebruikt, wat nog steeds een toegestane variëteit is.

De druif loopt vroeg uit en is vroeg tot mid-rijpend en vergelijkbaar met sauvignon blanc, edoch minder aromatisch. De voortvloeiende wijn is laag in alcohol met hoge zuren en helder fruit wat vaak aan peer doet denken.

Terres de Roa

Terres de Roa is een domaine van 11 hectare in Monétay-sur-Allier (Allier de rivier en departement), niet ver van de grote Loire rivier. Dit is het ware hart van Frankrijk in de Auvergne regio. Het domaine is een pionier in de streek op het gebied van biologische wijnbouw, Ecocert gecertificeerd in 2009.

Claudine en Luc Tisserand en hun dochter Loren, zijn dag in dag uit in de weer en bestieren het totale domaine met eigen hand. Ze hebben een vloeiende verdeling gemaakt tussen de verschillende elementen en activiteiten van het bedrijf.

Aangeplante rassen zijn geijkte Franse en internationale sterren zoals chardonnay en pinot noir, tevens gamay. Minder bekend, en uniek in Frankrijk is de tressallier druif. Die alleen (nog) hier aangeplant staat, AOC Saint-Pourçain.

In de wijngaard heeft Luc kunstmest, pesticiden, fungiciden en synthetische onkruidverdelgers verbannen. Hij geeft nu de voorkeur aan biologische preparaten. Zo wordt er een bemestende groentecompost gebruikt. Afwisselend worden er rijen geploegd en andere juist met rust gelaten. Dit om het microbiologische leven te verrijken, de biodiversiteit te bevorderen en de bodem te beluchten.

De duurzame benadering van Claudine en Luc gaat verder dan de wijngaard zelf, met name bij de keuze van materialen voor de bouw van een bio-klimatologische wijnmakerij met o.a. houtskeletbouw, hennep- en kalkstenen, cellulosewatten en kalkpleister. Hierdoor is niet alleen de fermentatie natuurlijk maar ook zijn omgeving. Geen exogene gisten worden er toegevoegd en alles gaat op ‘méthode ancienne’. Soms wordt er wel een beetje zwavel toegevoegd bij het bottelen. Top wijnen die zo natuurlijk en organisch aanvoelen dat de spontaniteit er vanaf spat!

Tresse à Lier Vin de France

Wijngaard van graniet bodem met stokken van 20 tot 40 jaar oud. Laag rendement van 22 hl/ha. Een mono-cépage gemaakt van de obscure tressallier druif. Een druif die zeldzaam is, en daarbovenop zelden op zichzelf gebotteld wordt. Korte schilinweking van 24 uur in amphora, gevolgd door een spontane vergisting. Daarna 5 maanden rijping in grote INOX vaten. Voor het bottelen een minimale toevoeging van sulfiet voor conservering.

Heldere tonen van nashipeer, citroenzeste, grapefruit en mineralen.

Al onze wijnen van Terres de Roa

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Kleur

Jaar

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Terres de Roa Tresse à Lier Vin de France 2022
Terres de Roa Tresse à Lier Vin de France 2022

Op voorraad