Tressallier
Er staan slechts tientallen hectare aangeplant van de obscure tressallier druif. Nu een specialiteit in Saint-Pourçain aan de Loire, maar in het verleden beter bekend als Sacy in de Yonne département (Auxerre/Chablis). In het verleden werd het voornamelijk in Crémant de Bourgogne gebruikt, wat nog steeds een toegestane variëteit is.
De druif loopt vroeg uit en is vroeg tot mid-rijpend en vergelijkbaar met sauvignon blanc, edoch minder aromatisch. De voortvloeiende wijn is laag in alcohol met hoge zuren en helder fruit wat vaak aan peer doet denken.
Terres de Roa
Terres de Roa is een domaine van 11 hectare in Monétay-sur-Allier (Allier de rivier en departement), niet ver van de grote Loire rivier. Dit is het ware hart van Frankrijk in de Auvergne regio. Het domaine is een pionier in de streek op het gebied van biologische wijnbouw, Ecocert gecertificeerd in 2009.
Claudine en Luc Tisserand en hun dochter Loren, zijn dag in dag uit in de weer en bestieren het totale domaine met eigen hand. Ze hebben een vloeiende verdeling gemaakt tussen de verschillende elementen en activiteiten van het bedrijf.
Aangeplante rassen zijn geijkte Franse en internationale sterren zoals chardonnay en pinot noir, tevens gamay. Minder bekend, en uniek in Frankrijk is de tressallier druif. Die alleen (nog) hier aangeplant staat, AOC Saint-Pourçain.
In de wijngaard heeft Luc kunstmest, pesticiden, fungiciden en synthetische onkruidverdelgers verbannen. Hij geeft nu de voorkeur aan biologische preparaten. Zo wordt er een bemestende groentecompost gebruikt. Afwisselend worden er rijen geploegd en andere juist met rust gelaten. Dit om het microbiologische leven te verrijken, de biodiversiteit te bevorderen en de bodem te beluchten.
De duurzame benadering van Claudine en Luc gaat verder dan de wijngaard zelf, met name bij de keuze van materialen voor de bouw van een bio-klimatologische wijnmakerij met o.a. houtskeletbouw, hennep- en kalkstenen, cellulosewatten en kalkpleister. Hierdoor is niet alleen de fermentatie natuurlijk maar ook zijn omgeving. Geen exogene gisten worden er toegevoegd en alles gaat op ‘méthode ancienne’. Soms wordt er wel een beetje zwavel toegevoegd bij het bottelen. Top wijnen die zo natuurlijk en organisch aanvoelen dat de spontaniteit er vanaf spat!
Tresse à Lier Maceration
Mono-cépagewijn gemaakt van de obscure tressallier druif van klei-kiezelbodems. Een druif die zeldzaam is, en daarbovenop zelden op zichzelf gebotteld wordt. Maceratie oftewel schilinweking van 20 dagen in amphora om extra complexiteit en structuur aan de uiteindelijke wijn toe te voegen. Daarna een spontane vergisting, die expressie van terroir en jaargang optimaliseert, gevolgd door 5 maanden rijping in INOX vaten met een minimale toevoeging van sulfiet voor conservering. Levendige florale wijn.