Domaine de la Bégude
Domaine de la Bégude is een biologische wijnmakerij in AOC Bandol, Provence. Het domaine beheert 30 hectare aan wijngaarden verdeeld over 55 percelen. Dit stuk land is het hoogstgelegen gedeelte van AOC Bandol op 410 meter. In het achterland van het domaine rijzen de pieken van het Sainte Baume-gebergte tot 1147 meter.
Opgezet in 1996 door Guillaume Tari, 7e generatie wijnmaker, opgegroeid in Margaux, Château Giscours. Tari heeft de wijn eigenhandig naar de top van de appellatie getild. Recent is het domaine verkocht aan de Roulleau-familie die Laurent Fortin benoemde als directeur.
Sinds het eerste uur implementatie van de biologisch werkwijze, certificatie van Ecocert volgde in 2006. De locatie is uniek want in geen velden of wegen is er andere landbouw te vinden die potentieel verstorend zou kunnen werken. Graag zou het team uitbreiden naar 50 hectare, en die beschikbaarheid is er! Het huidige areaal rode druiven is 65% mourvèdre, 25% grenache en 10% cinsault. Voor witte wijn is clairette populair, en verder ugni blanc en rolle. De wijnen worden gerijpt in de oude kapel ‘De la Miséricorde’ van Conil uit de 7e eeuw, een overblijfsel van de abdij van Saint Victor op het domein.
Domaine de la Bégude maakt moderne, schone wijnen met focus, in tegenstelling tot de veel voorkomende rustieke stijl geproduceerd in Bandol.
Cuvée Amphore Blanc
De druivenstokken hebben gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Op een bodem van klei en kalk, goed beschut tegen de zomerse hitte door expositie naar het noorden. De blend bestaat uit 80% clairette, 10% ugni blanc en 10% rolle (vermentino). Handmatige oogst met selectie in wijngaard en kelder. 100% ontsteelde trossen. Een korte maceratie, pre fermentatie. Spontane alcoholische vergisting en malolactische vergisting als mede 6 maanden rijping op amfora.