DOCa Rioja Alavesa
Rioja Alavesa, vernoemd naar de provincie Álava, is het Baskische noorden van de Rioja. De regio ligt aan de Ebro, met de rivier in het zuiden en de luwte van de Sierra de Cantabria in het noorden. Deze ligging creëert een uniek microklimaat: de hoogte (tussen 400 en 700 meter) en de invloed van de Atlantische Oceaan zorgen voor verkoeling, vocht en frisse nachten. De oppervlakte van Rioja Alavesa bedraagt ongeveer 11.000 hectare – vergelijkbaar met de gehele Rías Baixas in Galacië. Toch is dit maar 20% van het totale areaal in de Rioja.
Hier in Rioja Alavesa is tempranillo heer en meester. Rond de 90% van de aanplant is tempranillo, overige rassen zijn garnacha tinta (grenache noir), graciano en mazuelo (carignan) en kleine hoeveelheden witte rassen zoals viura en garnacha blanca (witte grenache).
Van oudsher stond Rioja Alavesa bekend om lichte, jonge wijnen, vaak gemaakt via semi-carbonische vergisting in Beaujolais-stijl. In het verleden was volledige rijpheid van de druiven niet elk jaar vanzelfsprekend. Door klimaatverandering zijn delen van Rioja Oriental (oost) te heet geworden. Rioja Alavesa is een toevluchtsoord geworden voor wijnmakers die een elegante en terroirgedreven stijl nastreven. De hoge concentratie aan vooruitstrevende domeinen en topwijnmakers werkt aanstekelijk en stuwt de kwaliteit verder omhoog.
Dominio del Challao
Dominio del Challao is het Rioja-project van de Argentijnse Manuel Michelini en Spaanse Carlos Fernández, medeoprichter van Bodegas Tierra. Challao bestaat sinds 2019 en heeft prachtige wijngaarden vol zeer oude bush vines, vooral tempranillo en grenache, tevens graciano maar daartussen staan ook witte rassen zoals viura en malvasia. Vanaf het begin wordt er gewerkt met biologische en biodynamische methodes – de certificering volgt. In de kelder is het devies modernistisch, met minimale interventie, wat resulteert in pure en natuurlijke wijnen.
Manu Michelini is voor wijn wat Messi is voor voetbal: een natuurtalent. Al op zijn dertiende was hij betrokken bij de wijnprojecten van zijn ouders in Mendoza. Samen met zijn ouders, Andrea Mufato en Gerardo Michelini, maakt Manu ook wijn in Bierzo: Michelini i Mufato. Nu, op zijn 28e, heeft hij al dertig (!) oogsten meegemaakt, op zowel het noordelijk als zuidelijk halfrond. Zijn vader Gerardo herkende het talent vroeg en stuurde hem met 19 jaar al op leerstages in Frankrijk, hij kwam terecht bij Simon Bize in Savigny-lès-Beaune en Pierre Marie Clape in Cornas.
Manu en Carlos bewerken zeven percelen verspreid over 6 hectare, rond het dorp Labastida in Rioja Alavesa. Elke wijngaard heeft een uitgesproken eigen identiteit, die minder leunt op een druivenras en meer op terroir. De field blends van witte en rode druivenrassen is een oude traditie in Rioja. Dit verhoogt de weerstand tegen ziektes, spreidt risico’s, en helpt in de kelder bij balans en kleurstabiliteit. De wijngaard Castrico (“klein kasteel”) ligt op 520 meter en kijkt uit op de iconische Viña Tondonia van López de Heredia. Een ander opvallend perceel is Las Ginebras (de jeneverbessen) een single vineyard met uitsluitend grenache. Hoewel het klimaat er eigenlijk te koud is voor garnacha, maakt de beschutting tegen wind het nét geschikt. De bodem is zuiver wit en kalkrijk, vlak onder de top van het gebied op 600 meter. Tijdens de oogst bij Challao wijkt alles: het plukmoment is heilig.
De wijnmakerij ligt net boven Labastida. De kelders — uitgehouwen in de 12e eeuw — zijn als natuurlijke grotten: perfect voor rijping. De stijl en werkwijze zijn duidelijk gedefinieerd: zuiver dus niet rustiek, natuurlijk en fris. Een opvallende techniek die voor (bijna) alle wijnen word toegepast is tijdens de pre-fermentatie. Hier wordt een deel van het fruit gekneusd, met de voet. Het andere deel wordt ontsteelt maar niet gekneusd en gaat dus als hele bessen in het vat. Dit triggered deels, net als bij de maceration carbonique uit de Beaujolais, een intracelulaire fermentatie die heel veel fruitexpressie oplevert. Dit is vooral interessant bij wijnen die met weinig of geen sulfiet worden gemaakt. De gehele fermentatie vindt plaats onder inheemse gisten en de wijnen worden gerijpt op grote vaten en foudres in plaats van kleine barriques met nieuw hout.
Virna Rioja Alavesa 2022
Virna wordt gemaakt over een totale oppervlakte van 2 hectares, verdeeld over twee wijngaarden: Los Arenales en Las Lagunas. Een blend van twee verschillende bodemsoorten: een hele zanderige wijngaard en alluviale bodem van mergel met daaronder klei. De wijngaarden zijn een klassieke field blend van ongeveer 50% tempranillo, 40% garnacha en 10% witte druivenrassen, waaronder viura en malvasía. Voor Virna worden er 30% hele trossen gebruikt, het andere deel wordt ontsteelt maar niet gekneusd. Gerijpt voor 12 maanden in grote Franse vaten van 500 liter. Daarna nog 8 maanden rijping op fles.
De zanderige bodem brengt een fijnbesnaarde en lichtere wijn, terwijl de mergel en klei kracht en intensiteit brengt, een mooie blend van terroirs.




