Domaine du Chene

Toont alle 8 resultaten

Domaine du Chêne  

Domaine du Chêne is een kleinschalig familiebedrijf in Chavaney (AOC Condrieu), de noordelijke Rhône. In totaal bezit de familie Rouvière 28 hectare waarvan 4,7 in Condrieu en ongeveer 8 in Saint-Joseph, waar zowel syrah als rousanne en marsanne aangeplant staan.   

Nadat Marc Rouvière zijn studie afrondde op de wijnschool in Mâcon, is hij opzoek gegaan naar een wijnhuis met wijngaarden. Hij zocht in de Beaujolais, maar helaas tevergeefs. Op een wijnmarkt in Chavanay hoorde hij over een wijndomein dat te koop stond in hetzelfde dorp. Uiteindelijk hebben hij en zijn vrouw het wijndomein met 5 hectare gekocht en in 1985 zijn ze Domaine du Chêne begonnen, vernoemd naar de eikenboom boven op de heuvel en in de Keltische astrologie staat de eik voor robuust, moedig en sterk. Inmiddels is het een echt familiebedrijf, want de kinderen Anaïs en Julien doen sinds 2012 mee. Ook werden er twee cuvées omgedoopt met de namen van de kinderen. Anaïs werd een rode Saint Joseph van de oude stokken toebedeeld. En Julien een late oogst Condrieu.   

De oogst is volledig manueel. Kwaliteitscontrole van druiven gebeurt in de wijngaard en in de kelder. De fermentatie rust geheel op inheemse gisten uit wijngaard en kelder. Er is groots geïnvesteerd in een moderne kelder waar het gehele wijnmaken op zwaartekracht gebeurt, zonder blootstelling aan verstorende pompen. Al het fruit van de gemaakte wijnen is van eigen wijngaarden. De wijnen zijn zeer loyaal aan druif en plek.  

Noem het lot of toeval, jaren later kwamen Marc en Dominique erachter dat de etymologie van de familienaam Rouvière afkomstig is van een plek bedekt met eiken…