AOC Condrieu
Condrieu ligt 40 km ten zuiden van Lyon aan de rechteroever van de Rhône en is exclusief gewijd aan viognier. De appellatie telt 221 hectare (2024) verdeeld over 7 dorpen: Condrieu, Vérin, Saint-Michel-sur-Rhône (sinds 1940) en sinds 1967 ook Chavanay, Malleval, Saint-Pierre-de-Boeuf en Limony. De beperkte productie draagt bij aan de grote reputatie. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de jaren 60 was Condrieu op sterven na dood – er was nog een schamele 10 ha viognier aangeplant; de rest was beplant met kersen en abrikozen.
De wijngaarden liggen op smalle terrassen (chayées), ondersteund door stenen muren (cheys) die erosie tegengaan. De steile terrassen maakt mechanisatie praktisch onmogelijk. De donkere granietbodem en de steile hellingen zorgen voor maximale warmte-opslag in de zomer. De appellatie ligt op het punt nadat de Rhône een bocht maakt, met een zuid-zuidoostelijke expositie. Hierdoor is Condrieu sterk onderhevig aan de Mistralwind.
De stijl van Condrieu is de afgelopen twintig jaar veranderd. De wijnen zijn nog steeds krachtig, maar minder ‘barok’ dan vroeger. Omdat Viognier snel zijn zuren verliest tegen het einde van de rijping, wordt tegenwoordig vaak eerder geoogst. Het alcoholgehalte blijft hoog, maar is beter geïntegreerd. Daarnaast experimenteren wijnmakers met malolactische conversie: circa 20% zonder malo geeft extra frisheid. Ook het gebruik van nieuwe barriques neemt af, ten gunste van staal, foudres en beton. Hierdoor tonen de wijnen meer spanning, frisheid en mineraliteit, terwijl ze expressief blijven met weelderig fruit als rijpe abrikoos en bloemen. Condrieu behoort tot de weinige top-AOC’s waarvan de wijnen al heel jong op dronk zijn, al blijft de vraag of ze met lange flesrijping nog winnen aan kwaliteit.
Domaine du Chêne
Nadat Marc Rouvière zijn studie afrondde op de wijnschool in Mâcon, is hij opzoek gegaan naar een wijnhuis met wijngaarden. Hij zocht in de Beaujolais, maar helaas tevergeefs. Op een wijnmarkt in Chavanay hoorde hij over een wijndomein dat te koop stond in hetzelfde dorp. Uiteindelijk hebben hij en zijn vrouw het wijndomein met een klein aantal wijngaarden gekocht en in 1985 zijn ze Domaine du Chêne begonnen, vernoemd naar de eikenboom boven op de heuvel en in de Keltische astrologie staat de eik voor robuust, moedig en sterk. Inmiddels is het een echt familiebedrijf, want de kinderen Anaïs en Julien doen sinds 2012 mee. De familie Rouvière bezit 28 ha waarvan 4,7 ha viognier in Condrieu. De druiven worden hier met de hand geplukt. De opbrengst is ongeveer 37 hectoliter per hectare, 8 maanden rijping in vat en na de malolactische gisting wordt de wijn gebotteld. Ook bezit de familie 8 hectare in Saint-Joseph.
Cuvée Julien
De Cuvée Julien is een Condrieu gemaakt van overrijpe viognier. De oogst wordt uitgevoerd in verschillende passages. Waar bij elke passage de meest rijpe, ‘overrijpe’ druiven geplukt worden. Fermentatie op lage temperatuur voor een betere extractie van aroma’s. Deze complexe zoete wijn, is mooi als aperitief of bij foie gras, maar is ook geweldig in combinatie met een citroenmeringuetaart.




