Rhône
De Noord-Rhône, grofweg van Lyon tot Valence is het gebied van syrah voor rood en viognier, roussanne en marsanne voor wit. Viognier komt vooral uit Condrieu, marsanne en roussanne uit Hermitage. De meest beroemde rode appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage. Geologisch is de noordelijke Rhône boeiend: Hier botsen de Alpen en het Massief Centraal tegen elkaar.
Condrieu, zo’n 40 km ten zuiden van Lyon aan de rechteroever van de Rhône. De wijnen moeten van 100% viognier gemaakt worden. In 2013 telde de appellatie 168 ha aan viognier. Er zijn in totaal 7 dorpen die onder de AOP Condrieu vallen. Van noord naar zuid: Condrieu, Vérin, Saint-Michel-sur-Rhône, allen AOP sinds 1940 en Chavanay, Malleval, Saint-Pierre-de Boeuf en Limony. Laatstgenoemde dorpen zijn in 1967 toegevoegd.
Domaine du Chêne
Nadat Marc Rouvière zijn studie afrondde op de wijnschool in Mâcon, is hij opzoek gegaan naar een wijnhuis met wijngaarden. Hij zocht in de Beaujolais, maar helaas tevergeefs. Op een wijnmarkt in Chavanay hoorde hij over een wijndomein dat te koop stond in hetzelfde dorp. Uiteindelijk hebben hij en zijn vrouw het wijndomein met een klein aantal wijngaarden gekocht en in 1985 zijn ze Domaine du Chêne begonnen, vernoemd naar de eikenboom boven op de heuvel en in de Keltische astrologie staat de eik voor robuust, moedig en sterk. Inmiddels is het een echt familiebedrijf, want de kinderen Anaïs en Julien doen sinds 2012 mee. De familie Rouvière bezit 28 ha waarvan 4,7 ha viognier in Condrieu. De druiven worden hier met de hand geplukt. De opbrengst is ongeveer 37 hectoliter per hectare, 8 maanden rijping in vat en na de malolactische gisting wordt de wijn gebotteld. Ook bezit de familie 8 hectare in Saint-Joseph.
Cuvée Julien
De Cuvée Julien is een Condrieu gemaakt van overrijpe viognier. De oogst wordt uitgevoerd in verschillende passages. Waar bij elke passage de meest rijpe, ‘overrijpe’ druiven geplukt worden. Fermentatie op lage temperatuur voor een betere extractie van aroma’s. Deze complexe zoete wijn, is mooi als aperitief of bij foie gras, maar is ook geweldig in combinatie met een citroenmeringuetaart.