Rhône
De Noord-Rhône, grofweg van Lyon tot Valence is het gebied van syrah voor rood en viognier, roussanne en marsanne voor wit. Viognier komt vooral uit Condrieu, marsanne en roussanne uit Hermitage. De meest beroemde rode appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage. Geologisch is de noordelijke Rhône boeiend: hier botsen de Alpen (schist met klei: brune) en de het Massief Centraal (graniet met zand: blonde) tegen elkaar. Saint-Joseph ligt letterlijk tussen de grootheden Côte-Rôtie en Hermitage in. Oorspronkelijk was de appellatie Saint-Joseph beperkt tot Chavanay in het noorden (tegen Côte-Rôtie aan) en Mauves en Tournon in het zuiden (tegenover Hermitage). In jaren zeventig en tachtig is de omvang van de appellatie verdrievoudigd, waardoor Saint-Joseph een lappendeken van terroirs is geworden.
Domaine du Chêne
Nadat Marc Rouvière zijn studie afrondde op de wijnschool in Mâcon, is hij opzoek gegaan naar een wijnhuis met wijngaarden. Hij zocht in de Beaujolais, maar helaas tevergeefs. Op een wijnmarkt in Chavanay hoorde hij over een wijndomein dat te koop stond in hetzelfde dorp. Uiteindelijk hebben hij en zijn vrouw het wijndomein met een klein aantal wijngaarden gekocht en in 1985 zijn ze Domaine du Chêne begonnen, vernoemd naar de eikenboom boven op de heuvel en in de Keltische astrologie staat de eik voor robuust, moedig en sterk. Inmiddels is het een echt familiebedrijf, want de kinderen Anaïs en Julien doen sinds 2012 mee. De familie Rouvière bezit nu 28 ha waarvan 6,3 ha syrah in Saint-Joseph.
Aan de oostkant van de Rhône, tegenover Condrieu en de Côte-Rôtie liggen de Collines Rhodaniennes. Op heuvels van graniet zijn hier syrah en viognier aangeplant. De beste wijn komt uit dalen die in verbinding staan met de Rhône; de verkoelende mistral kan daar linksaf slaan.
De wijnstokken zijn aangeplant op graniet bodem in Saint-Pierre-de-Boeuf, een gemeente in Chezenas en een ander gedeelte is aangeplant op een leisteen bodem in Matricon, een gemeente in Malleval. Een geurige wijn met aroma’s van laurier, drop, blauwe bessen, 100% syrah, traditionele vinificatie, rijping in barriques. Zachte tannine, drink hem op 16°C.