Nik Weis

Toont alle 12 resultaten

Nik Weis  

De familie Weis maakt sinds 1947 wijn in de St. Urbanshof. Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut bevindt zich in een bocht van de Mosel, het dorpje heet Leiwen. In totaal beheert de weingut 45(!) hectare verdeeld over Mosel en Saar. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van Laurentiuslay en Layet.  

Nik heeft mazzel; hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de Piesporter Goldtröpfchen, de Liewener Laurentiuslay en de Mehringer Layet, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser.  

De Piesporter Goldtröpfchen is een wijngaard waar al bijna 2 millennia wijnbouw plaatsvindt, in ‘t beginsel waren hier de Romeinen actief. De Ockfener Bockstein is ook een verhaal apart, het ligt namelijk niet aan de Saar maar net aan het einde van rijriviertje, hierdoor is het een op zichzelf staande wijngaard met een uniek karakter. Begin 20ste eeuw waren de wijnen van de, nu Grosse Gewachs, Bockstein beroemder, grootser en duurder dan welke Bordeauxwijn dan ook! Een ander groot ‘ geluk’ van de familie Weis is dat de wijngaarden veelal zijn beplant met oude stokken, soms nog op hun eigen wortelstokken.   

Al vanaf de start van het Weingut in 1947 worden de wijnranken zelf gestekt en opgekweekt. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling klonen. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.