Pessac-Léognan
Pessac-Léognan, een subappellatie van de Graves, is een relatief jonge appellatie die dateert uit 1987, hoewel de hele regio tot de oudste wijngaarden van Bordeaux wordt gerekend en teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. André Lurton, een van de meest bekende wijnbouwers van de streek, was de drijvende kracht achter AOC Pessac-Léognan.
De wijngaarden van Pessac-Léognan liggen ten zuiden van de stad Bordeaux, in het oosten stroomt de Garonne. De rivier verzacht de vorst, terwijl de bossen in het westen fungeren als een wind barrière. Pessac-Léognan, is een heuvelig gebied, de bodem bestaat uit kiezels, keien en grind. Deze sedimenten zijn zo’n 200 miljoen jaar geleden meegebracht door de Garonne.
In Pessac-Léognan vind je alle crus classés van de Graves, van het befaamde Château Haut-Brion tot bekende namen als Château Haut-Bailly en Château Couhins. Er zijn 16 crus classés in Pessac-Léognan, goed voor 20 procent van de totale productie.
Château Haut-Lagrange
Château Haut-Lagrange is duurzaam gecertificeerd met Terra Vitis en HVE. Het bestaat uit 8,5 hectare, waarvan 7,5 rode druiven (55% cabernet sauvignon en 45% merlot) en 1 hectare witte druiven (50-50 sémillon en sauvignon blanc). In 1989 kocht Francis Boutemy het Château en begon de restauratiewerkzaamheden in de wijngaarden. Een gigantische klus omdat er bos gekapt moest worden, bodem voorbereid en een volledige herbeplanting van 20 hectare (deels verkocht in 2009). Ook zijn er twee gebouwen neergezet; een wijnmakerij en een huis voor de familie. Dit alles niet geheel zonder ervaring, Francis is de kleinzoon van twee wijnfamilies die vroeger eigenaar waren van Ch. Hait-Bailly en Ch. Larrivet Haut-Brion. Nu aan het hoofd is Ghislain Boutemy, een studiegenoot van Amélie Berthaut, wijnmaakster van Domaine Berthaut-Gerbet in de Bourgogne.
De wijngaarden zijn met veel kennis en kunde aangelegd, beplant met behulp van een kwalitatieve massale selectie op onderstammen met een lage opbrengst. De ondergrond is gunstig; diep, snel drainerende kiezelbodems op kalk en klei.
Saillant detail; Francis heeft een prachtig apparaat ontworpen dat ‘Le Bout’Mobile’ heet. Het is een handoogst machine, kunt u het voorstellen? Het oogsten vindt nog steeds met de hand plaats, maar je zit op een kar en de plukker kan de druiven direct op een lopende band leggen waar het gesorteerd wordt. Scheelt tijd, lopen en een hernia.
Château Haut-Lagrange Rouge Pessac-Léognan 2020
Bijzonder goede drainage dankzij een toplaag van zand, grind en kiezelstenen met bijzondere kwartskiezels, kwartsieten en silex. De ondergrond bestaat uit zand, klei en kalksteen. Wijnstokken van 22 jaar oud en een totale oppervlakte van 7,5 ha. Handmatige oogst, met een sortering van kwaliteit in de wijngaard en in de kelder. Schilmaceratie van 21 dagen, alcoholische vergisting op 29 °C. De houtrijping vindt voor 40% plaats op nieuw hout, de rest in tanks. Het is een klassieke blend van cabernet sauvignon en merlot.
De rode wijnen van Haut-Lagrange zijn over het algemeen vanaf drie jaar op hun best, 2020 kunt u dus direct aanvallen.