AOC Pessac-Léognan
Met zijn 14 Crus Classés vertegenwoordigt deze sub-appellatie alle geclassificeerde wijnen uit de Graves-regio. Pessac-Léognan staat synoniem voor kwaliteit en traditie, met als boegbeeld het wereldberoemde Château Haut-Brion, een icoon van prestige en vakmanschap.
Pessac-Léognan is een jonge AOC, opgericht in 1987. Daarvoor werd de wijn gebotteld onder het grotere AOC Graves (Franse voor een grindachtige bodem). Graves is een van de oudste wijngebieden van Bordeaux, met wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. De oprichting van de AOC Pessac-Léognan was grotendeels te danken aan André Lurton, een van de meest invloedrijke wijnmakers van de regio.
De wijngaarden van Pessac-Léognan liggen ten zuiden van Bordeaux, in het oosten grenzend aan de Garonne-rivier. De rivier verzacht de vorst, terwijl de bossen in het westen als natuurlijke windbarrière tegen de Atlantische oceaan dienen. De glooiende heuvels van de regio zijn bedekt met een mozaïek van kiezels, keien en grind, afzettingen die de Garonne zo’n 200 miljoen jaar geleden heeft achtergelaten.
Pessac-Léognan, en het grotere Graves zijn de enige gebieden in Bordeaux waar rode- en witte wijn van wereldklasse vandaan komen. Rode wijnen worden gemaakt van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot, witte van sauvignon blanc en sémillon.
Château Haut-Lagrange
Château Haut-Lagrange is duurzaam gecertificeerd met Terra Vitis en HVE. Het bestaat uit 8,5 hectare, waarvan 7,5 rode druiven (55% cabernet sauvignon en 45% merlot) en 1 hectare witte druiven (50-50 sémillon en sauvignon blanc). In 1989 kocht Francis Boutemy het Château en begon de restauratiewerkzaamheden in de wijngaarden. Een gigantische klus omdat er bos gekapt moest worden, bodem voorbereid en een volledige herbeplanting van 20 hectare (deels verkocht in 2009). Ook zijn er twee gebouwen neergezet; een wijnmakerij en een huis voor de familie. Dit alles niet geheel zonder ervaring, Francis is de kleinzoon van twee wijnfamilies die vroeger eigenaar waren van Ch. Hait-Bailly en Ch. Larrivet Haut-Brion. Nu aan het hoofd is Ghislain Boutemy, een studiegenoot van Amélie Berthaut, wijnmaakster van Domaine Berthaut-Gerbet in de Bourgogne.
De wijngaarden zijn met veel kennis en kunde aangelegd, beplant met behulp van een kwalitatieve massale selectie op onderstammen met een lage opbrengst. De ondergrond is gunstig; diep, snel drainerende kiezelbodems op kalk en klei.
Saillant detail; Francis heeft een prachtig apparaat ontworpen dat ‘Le Bout’Mobile’ heet. Het is een handoogst machine, kunt u het voorstellen? Het oogsten vindt nog steeds met de hand plaats, maar je zit op een kar en de plukker kan de druiven direct op een lopende band leggen waar het gesorteerd wordt. Scheelt tijd, lopen en een hernia.
Château Haut-Lagrange Blanc Pessac-Léognan 2023
Typische Graves terroir van grind, millennia-oude alluviale afzettingen van de Garonne rivier. Samengesteld uit kiezelstenen, Silica, grof zand en rijk organisch materiaal. De ondergrond is klei-kalksteen. Wijnstokken van 23 jaar oud, oppervlakte van 1 hectare. Vergisting bij een temperatuur van 18°C in roestvrijstalen tanks. Daarna een rijping van 6 maanden waarvan 15% in nieuw barrique. Blenden van 50% sémillon en 50% sauvignon. Bâtonnage elke week.
Fijngevoelige neus met mirabelle pruim, bloedsinaasappel, witte perzik, carambola en bloesem. In de mond werkelijk prachtige zuren en een krijtig mondgevoel.
Al onze wijnen van Château Haut-Lagrange