“There is no better expression of the all-conquering Chardonnay than the full but tense, limpid but stony wines it makes on the heavy limestone soils of Chablis.” (Hugh Johnson)
Chablis
Chablis is meer dan de bekende wijnregio aan de noordkant van de Bourgogne. Chablis is ook een van de meest nagemaakte wijnen op deze planeet. Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met California Chablis. Nog meer is Chablis een wijnstijl, minerale chardonnay, als het goed is rijk aan aroma’s van citroen en schelpen. Chablis is het epitoom van cool climate chardonnay. De echte hoogtijdagen van Chablis zijn echter langer geleden. Rond 1890 waren hier maar liefst 40.000 hectares aan wijngaarden. De phylloxera (druifluis), die Chablis in 1887 bereikte en de aanleg van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée, die Parijs ontsloot voor goedkope wijnen uit Zuid Frankrijk hebben Chablis letterlijk gedecimeerd tot de huidige 4500 hectares. Het belangrijkste afzetgebied is nog steeds Parijs: Huître de Belon et vin de Chablis behoort tot de culinaire cultuur, met de Rue d’Opera als hoofdstraat.
De klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat de druiven rijper worden; in Chablis is de laatste jaren gemiddeld een graad warmer dan 20 jaar geleden, wat minder cool climate. Wel zijn er vaker hagelbuien. Het terroir van Chablis is beroemd: Kimmeridgian klei met veel fossielen. Kalksteen zorgt voor een goede waterhuishouding en la terre blanche zorgt voor weerkaatsing van de zon, wat weer goed is voor de fotosynthese. Je komt dit terroir ook in Sancerre tegen.
Clotilde Davenne
Het domein van Clotilde Davenne heet ook Les Temps Perdus, naar “de vrije tijd” die zij aan haar eigen wijngaarden besteedde naast haar werk als eerste wijnmaker van het grote Chablis huis Jean Marc Brocard (te vinden bij Gall & Gall). In 2006 heeft zij Brocard vaarwel gezegd en werkt zij alle dagen op haar eigen domein. Clotilde maakt een groot aantal verschillende wijnen, voor een groot deel van haar eigen wijngaarden vol oude stokken. Je vindt haar wijngaarden rond het dorp Préhy, ten zuiden van Chablis. Voor haar grands crus koopt zij druiven van bevriende wijnmakers, die net als Clotilde hebben gekozen voor duurzame wijnbouw, gericht op kwaliteit. De wijnen van combineren een duidelijk terroir stempel en de hand van de wijnmaakster: optimaal rijp fruit en mooi extract.
Chablis Grand Cru Blanchot
Grand Cru Blanchot is wellicht een van de minder bekende. Het is ook een wat kleiner plot met 12,7 hectare. De expositie is wat minder makkelijk werken voor de boeren, het is namelijk pal oost, in tegenstelling tot de andere grand cru’s, die vooral naar het zuiden gericht zijn. Het is een steile helling en een arme grond, al deze factoren opgeteld maakt het een langzaam rijpende grand cru.