Clotilde Davenne

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Clotilde Davenne  

Het domein van Clotilde Davenne is gevestigd in Préhy, net ten zuiden van Chablis maar binnen de AOC-grenzen. Het draagt een HVE-certificaat en het domein is stevig geaard in biologische en natuurlijke principes. Clotilde heeft groene vingers, en is begaan bij de gezondheid van moeder aarde. 

Het domaine heet ook Les Temps Perdus, naar “de vrije tijd” die zij aan haar eigen wijngaarden besteedde. Hier begon ze al mee in 1992, toen haar functie hoofdwijnmaakster was bij het grote Chablis huis Jean Marc Brocard (Gall & Gall). Sinds die tijd droomde ze al van haar eigen wijngaarden en eigen wijnen. In 2005 bottelde zij haar eigen eerste wijn en in 2006 heeft zij Brocard vaarwel gezegd om al haar aandacht op eigen project te vestigen. In de zeventien jaar werkend voor Brocard heeft ze het terroir van Chablis binnenstebuiten leren kennen.   

Clotilde beheert nu 30 hectare aan wijngaarden en maakt daarmee een groot aantal verschillende wijnen. Veel van deze wijngaarden bestaan uit oude stokken rond haar thuisbasis Préhy. In Saint-Bris bijvoorbeeld zijn de stokken ruim de 100 jaar voorbij! Ook beheert ze aligoté van meer dan 70 jaar oud! De wijngaarden zijn verspreid over verschillende AOC’s; Chablis, Irancy (pinot noir) en Saint-Bris (sauvignon blanc). Voor haar premier- en grands crus koopt zij druiven van bevriende wijnmakers, die net als Clotilde hebben gekozen voor duurzame wijnbouw gericht op kwaliteit. Ze heeft een duidelijke focus in haar portfolio die ijkt op witte wijn maar ze is een alleskunner en maakt prachtige mousserende en rode wijnen. Haar wijnen combineren een duidelijk terroirstempel en de hand van de wijnmaakster: optimaal rijp fruit, innemende frisheid en mooi extract. Geweldige wijnen Clotilde, ga zo door!