Vougeot
Vougeot is een klein dorp in de Côte de Nuits tussen Chambolle Musigny in het noorden en Vosne-Romanée in het zuiden. Het dorp is genoemd naar de beek Vouge, die dwars door het dorp stroomt. Het imago en kwaliteit van het dorp rust bijna volledig op grand cru Clos de Vougeot, met 49,25 ha de grootste van de Cote de Nuits. Verder zijn er 13,1 ha premiers crus en slechts 2,35 ha village wijngaarden. Ook hiervan is het gros beplant met pinot noir; een klein deel met chardonnay.
Clos de Vougeot werd in de 12e eeuw gesticht door de cisterciënzermonniken van de abdij van Cîteaux. In de tijd van de monniken, werden de verschillende percelen binnen de Clos geblend om een gebalanceerde en kwalitatief hoogstaande wijn te maken. Na de Franse Revolutie werd de wijngaard opgedeeld. Tegenwoordig zijn er meer dan 80 vignerons die een stuk of stukje van deze gigantische grand cru bezitten. Vanwege de omvang is er veel variatie in kwaliteit tussen de verschillende wijnen van de Clos. In het westen staat de muur van de Clos op de grens met Grand Crus Grand Echezeaux en Le Musigny. Hier vind je meer kalk dan klei en is de helling 10% en worden van oudsher prachtige wijnen gemaakt. In het oosten grenst de Clos aan de D974. Hier meer klei en een helling van 5%. De wijnen van de lage percelen werden vaak als minder beoordeeld. Daarentegen blijkt dit bodemtype in droge, warme jaren zeer goed voor pinot noir.
Chantal Lescure
Domaine Chantal Lescure, gevestigd in Nuits-Saint-Georges, werd in 1975 opgericht door de gelijknamige dame. Destijds werden de druiven nog verkocht aan négociants. Na haar overlijden namen haar zonen, Thibault en Aymeric Machard de Gramont het domein over. Zij haalden de inspirerende wijnmaker François Chavériat aan boord, die al bekend was met het terroir omdat hij als négociant-wijnmaker met hun druiven werkte. Met zijn komst in 1996 maakte het domein de overstap naar biologische wijnbouw. Sinds 2000 werkt het volledig biologisch en in 2009 volgde de certificering. In 2023 werd het domaine overgenomen door Eric Rousseau (Domaine Armand Rousseau) en Jean-Philippe Girard (Eurogerm).
Het domein beslaat 18 hectare, van Meursault tot Marsannay. Voor terroir-liefhebbers zijn de 0,42 hectare in Vosne-Romanée “Les Suchots” en 0,3 hectare in Clos de Vougeot, lieu-dit “Montiotes”, bijzonder. Dit hooggelegen perceel naast het château behoort tot de mooiste delen van de grand clos.
Tijdens het plukken met de hand wordt er rigoureus geselecteerd op alleen de beste druiven, in de kelder gaat alles ter controle nog over de sorteerband. De druiven worden ontsteelt maar niet gekneusd. De wilde vergisting start bewust vertraagd door een koude pre-maceratie, daarna verloopt deze langzaam maar geleidelijk. Weinig tot geen toevoeging van sulfiet en een lange rijping sur lie. Na deze lange rijping in een koude kelder blijkt eenmaal overhevelen, een maand voor bottelen, genoeg om klaren of filteren overbodig te maken.
Domaine Chantal Lescure wordt binnen Frankrijk al jaren zeer gerespecteerd om zijn kwaliteit en consistentie. De Internationale markt haakt ook aan!
Clos de Vougeot Grand Cru
Voor algemene informatie over Clos de Vougeot Grand Cru, zie hierboven.
Domaine Lescure beheert 0,3 Hectare op “Montiotes Hautes”; het hooggelegen noordelijke stuk bij het château zelf en tegen Les Petits Vougeots aan. Dit deel staat bekend om zijn uitstekende drainage vanwege diepere kalksteenbodems, wat bijdraagt aan de finesse en elegantie van de wijnen. De helft van de stokken zijn ouder dan 70 jaar, de andere helft werd in 2011 herplant. De wijn ondergaat een lange rijping van 18 maanden in een koude kelder, met 50-100% barriques van nieuw hout.
De lange rijping van de wijn concentreert deze en brengt de nodige gelaagdheid. Sprankelend fruit van zwarte en rode bessen. Zoete specerijen als vanille en tonen van drop. Aardse tonen, ceder en gedroogde rozen geven diepte.