Viré-Clessé
De dorpen Viré en Clessé liggen in de Mâconnais halverwege Tournus en Mâcon. Sinds 1999 vormen zij samen de AOC Viré-Clessé. De appellatie geldt alleen voor droge wijn van chardonnay. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte tussen 200 à 400 meter en zijn naar het oosten gericht. Hiermee profiteren de wijngaarden van de ochtendzon. ’s Ochtends is er minder stof in de atmosfeer waardoor de zonnestraling intenser is.
De bodem is rijk aan kalksteen, wat zorgt voor goede drainage. In Quintaine, halverwege Viré en Clessé, verschijnt de kalksteen in de vorm van mergel, zachter van structuur en vooral in droge jaren een perfecte bodem voor volle chardonnay. De Saône is vlakbij, waardoor de luchtvochtigheid in Viré en Clessé gemiddeld hoger is dan elders in de Mâconnais. Meer muggen ook. Zomerse dagen zijn net iets minder warm en de nachten juist wat zwoeler. In september en oktober ontstaat daardoor soms ochtendmist, met een vleugje botrytis als gevolg.
Door zon, kalksteen en mergel en soms botrytis heeft chardonnay uit Viré-Clessé een heel eigen karakter. Volle, rijpe aroma’s en smaken van honing en tropische vruchten, maar ook mooie zuren, waardoor de wijn nooit log is. Viré-Clessé wordt zowel in tank als in eiken vaten gevinifieerd en gerijpt. Rode wijnen van pinot vallen onder Bourgogne Rouge, gamay als Mâcon Rouge en zoete wijnen van chardonnay worden gebotteld als Vin de France.
Domaine André Bonhomme
André Bonhomme begon in 1954 met 4 hectares in, wat toen nog Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig worden 14 hectares bewerkt. André Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door dochter Jacqueline en schoonzoon Eric en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. André Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al 10 jaar biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan. Je herkent de wijngaarden van de familie aan het groeien van specifieke typen hooi, geplant tussen elke tweede rij tussen de wijnstokken. Dit is een natuurlijke manier om het onkruid laag te houden en gelijktijdig stikstof toe te voegen aan de bodem.
De wijngaarden van het domaine liggen in de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalksteen. De productie bestaat uit 98% witte wijn en 2% rode wijn.
Vire Clesse Le Coteau de l’Epinet
Dit is een der oudste percelen van het domaine, stammend uit 1923! Een zeer beperkte oplage van ongeveer 850 flessen per jaar! De wijngaard is gelegen in het noordelijke deel van Viré-Clessé. Oostelijke expositie, bodem bestaande uit rode klei met kleine witte kalkstenen. Handpluk in de wijngaard en een dubbele selectie van alleen het beste fruit. Langzame natuurlijke vergisting in eiken. Totale rijping van 24 maanden, waarvan 18 maanden op hout.
Wijn met een hoge dichtheid en zeer complex. Een rijke stijl maar die feilloos in balans is met werkelijk sprankelijke zuren.
Al onze wijnen van Domaine Bonhomme