Viré-Clessé
De dorpen Viré en Clessé liggen in de Mâconnais halverwege Tournus en Mâcon. Sinds 1999 vormen zij samen met het gehucht Quintaine de AOC Viré-Clessé. De appellatie geldt voor droge wijn van chardonnay, demi-sec (4 tot 8 gram restsuiker) en levroute (8 tot 18 gram restsuiker). Rode wijnen van pinot komen op de markt als Bourgogne Pinot Noir en van gamay als Mâcon rouge. Zoete wijnen met meer dan 18 gram restsuiker, een interessante rariteit hebben “Vin de France” op hun etiket.
De meeste wijngaarden liggen op noord-zuid hellingen tussen de 200 en 400 meter hoog en zijn naar het oosten gericht. Hiermee profiteren de wijngaarden van de ochtendzon. ’s Ochtends is er minder stof in de atmosfeer waardoor de zonnestraling intenser is.
De bodem is rijk aan kalksteen, wat zorgt voor goede drainage. In Quintaine, halverwege Viré en Clessé, verschijnt de kalksteen in de vorm van mergel, zachter van structuur en vooral in droge jaren een perfecte bodem voor volle chardonnay.
De Saône is vlakbij, waardoor de luchtvochtigheid in Viré en Clessé hoger is. Meer muggen ook. Zomerse dagen zijn net iets minder warm en de nachten juist wat zwoeler. In september en oktober ontstaat daardoor soms ochtendmist, met een vleugje botrytis als gevolg.
Door zon, kalksteen en mergel en soms botrytis heeft chardonnay uit Viré-Clessé een heel eigen karakter. Volle, rijpe aroma’s en smaken van honing en tropische vruchten, maar ook mooie zuren, waardoor de wijn nooit log is. Viré-Clessé wordt zowel in tank als in eiken vaten gevinifieerd en gerijpt.
Domaine André Bonhomme
André Bonhomme begon in 1954 met 4 hectares in, wat toen nog Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig worden 14 hectares bewerkt. André Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door dochter Jacqueline, schoonzoon Eric en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. André Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al vanaf 2003 biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan. Je herkent de wijngaarden van de familie aan het groeien van specifieke typen hooi, geplant tussen elke tweede rij tussen de wijnstokken. Dit is een natuurlijke manier om het onkruid laag te houden en gelijktijdig stikstof toe te voegen aan de bodem.
De wijngaarden van het domein liggen in de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalksteen. De productie bestaat uit 98% witte en 2% rode wijn.
Les Prêtres de Quintaine
De cuvée Les Prêtres de Quintaine wordt in kleine hoeveelheden gemaakt (2000 flessen). De druiven zijn afkomstig van zeer oude stokken met een leeftijd van 100 jaar. De wijngaarden liggen in het plaatsje Quintaine. Quintaine vormt de kruising tussen de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat uit Bathonische kalksteen en Oxfordiaanse mergel. De expositie van de wijngaarden is op het oosten en zuidoosten. De wijn rijpt 24 maanden in eikenhouten vaten.
Het is een zeer complexe wijn, mineraal, romig, geconcentreerd, ananassiroop maar wel droog. Nu al mooi om te drinken, maar kan ook nog verder rijpen op fles.
Gevogelte met morillesaus , Bresse kip