Viré-Clessé
Sinds 3 september 2020 zijn er bij de zuiderburen in AOC Pouilly-Fuissé ondertussen 22 lieux-dits officieel als premier cru uitgeroepen. Van deze opwaardering plukt de familie Bonhomme in Viré-Clessé helaas niet de vruchten. Maar classificatie of niet, het terroir is leidend en de waarheid zit in het glas. De bodem liegt niet en laat consistent, jaar op jaar zien hoe uitzonderlijk het terroir hier is. Witte mergel steen is vrij uniek voor deze plek en hoge concentraties vinden we in Quintaine wat precies tussen de twee belangrijkste dorpen in ligt. Dit geeft de wijn aangename bitters en in combinatie met het kalksteen houdt het de zuren relatief hoger. Ook zijn de opbrengsten van nature wat lager wat uitermate belangrijk is voor hoge kwaliteit.
Domaine André Bonhomme
André Bonhomme begon in 1954 met 4 hectares in, wat toen nog Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig worden 14 hectares bewerkt. André Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door dochter Jacqueline en schoonzoon Eric en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. André Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al 10 jaar biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan. Je herkent de wijngaarden van de familie aan het groeien van specifieke typen hooi, geplant tussen elke tweede rij tussen de wijnstokken. Dit is een natuurlijke manier om het onkruid laag te houden en gelijktijdig stikstof toe te voegen aan de bodem.
De wijngaarden van het domaine liggen in de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalksteen. De productie bestaat uit 98% witte wijn en 2% rode wijn.
Les Pierres Blanches
De Pierres Blanches komt van de jonge stokken, waarbij “jong” onder de 30 jaar is. De wijngaarden bestaan uit een mix van klei en witte, kalkrijke stenen. Met de hand geplukt en vergist en gerijpt op staal, dit is de meest fruitige Bonhomme. Mooie aroma’s van ananas, limoen en crème fraîche. Geschikt voor 3-5 jaar flesrijping.