Bio

Riofavara Marzaiolo Terre Siciliane Bianco 2022

 14,50

Wit – Inzolia – greganico – moscato – mandarijntjes – grapefruit – muskaat – amandel

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: SICI029 Categorieën: , Tags: , , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Riofavara  

Riofavara is een authentiek familiebedrijf nu in handen van Massimo Padova. In het uiterste zuiden van Sicilië, net buiten het plaatsje Noto verbouwt Massimo nero d’avola, de inheemse druif van het eiland. Dit is op steenworp afstand van de plaats waar deze ‘zwarte’ druif zijn naam aan dankt; Avola, gelegen aan de oostkust.  

Al meer dan een eeuwen bezit de familie Padova wijngaarden op deze prachtige mediterreaanse plek. Echter, pas sinds 1993 zijn ze zelf wijn gaan maken en bottelen. Eerst was het Massimo’s vader maar na een aantal jaar nam Massimo het project over, samen met zijn zus Marianta, zijn vrouw Margherita en nicht Antonella. Voordat Massimo zich volledig op het project stortte voerde hij een zorgvuldige studie uit waarbij hij de meest getalenteerde en succesvolle wijnbedrijven observeerde. Met de wetenschap dat het terroir rond Noto tot de beste van de streek behoord en de opgedane kennis van collega wijnbedrijven, startte Massimo vol zelfvertrouwen.   

De wijngaarden rond Noto zijn rijk aan kalksteen. Kalksteen houdt de regen die in de winter valt vast en geeft deze tijdens de droge zomer terug aan de wijnranken. Massimo heeft zijn wijnranken alberello aangeplant, wat lijkt op gobelet / bush vines maar met een rechte stok (zonder bedrading). Deze manier van aanplanten is geïntroduceerd door de Romeinen en is door het grote aantal bladeren zeer geschikt in het mediterrane klimaat. De nadelen zijn dat de druiven bijna op de grond hangen en je deze alleen met de hand en op je knieën kunt oogsten en dat de opbrengst per wijnrank minder dan een fles is. Doordat je in alberello wijngaarden geen doorgangen voor een tractor hoeft te maken, kun je wel meer wijnranken kwijt. Ondanks de Afrikaanse hitte zijn de wijnen van Massimo verfijnd. Zijn geheimen: op tijd, met de hand oogsten en kort vergisten met schil.   

Marzaiolo 

Ondanks de Afrikaanse hitte is de Marzaiolo verfijnd. Het geheim: op tijd, met de hand oogsten en vergisten op lage temperatuur met schil. Om de wijn rijker en complexer te maken heeft Massimo een klein gedeelte van de wijn drie maanden sur lies gelaten. Na het blenden is de wijn twee maanden op oude vaten gerijpt. Mediterrane wijn met aroma’s van mandarijntjes, grapefruit, muskaat en amandel. 

Al onze wijnen van Riofavara

Extra informatie
Appellatie

Druif

, ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Riofavara Marzaiolo IGT Terre Siciliane 2020
Riofavara Marzaiolo Terre Siciliane Bianco 2022

Op voorraad