Touraine
Touraine, vernoemd naar de stad Tours, is niet alleen belangrijk voor wijnbouw maar wordt ook wel de moestuin van Frankrijk genoemd. Het is de naam voor een deelgebied van de grote Loire vallei tussen Anjou-Saumur en ‘Centre de Loire’ (sancerre en Pouilly-Fumé). Ook is het een appellatie voor wit, rosé, rood en mousserend (Touraine Mousseux). Wijnbouwgebieden met grote namen in hetzelfde gebied zijn Bourgeuil, Chinon, Vouvray en Montlouis. Het is een opkomend en spannend wijngebied waar veel veranderd. Er vindt een grote opmars van talentvolle beginnende kleine wijnboeren, afkomend op de relatief lage grondprijzen. Met variëteit aan stijlen, ambities en kwaliteit en een snel groeiend aandeel natuurwijn. Wit is in Touraine het belangrijkst en bestaat uit sauvignon blanc, maar mag aangevuld worden met wat sauvignon gris. Touraine rouge is geijkt op côt (malbec), cabernet franc en gamay, van de laatste worden veel primeur en natuur wijnen gemaakt. Het beroemdste bodemtype in het gebied is de Tuffeau, een geel kalksteen waar Vouvray zo beroemd om is. Dit komt echter in lagere concentraties op meerdere plekken voor. Het gebied is groot dus de verscheidenheid aan bodems ook, met onder andere klei, zand, gravel en leem.
Le Rocher des Violettes
Xavier Weisskopf werd geboren in Picardie, volgde zijn opleiding in Beaune en werkte 4 jaar als wijnmaker voor Château Saint Cosme in Gigondas, zuidelijke Rhône. In 2005 is hij samen met zijn vrouw Clémence geland aan de Loire in Saint-Martin-le-Beau, net ten oosten van Montlouis. Ze namen 7 hectare oude stokken Chenin (AOC Montlouis) en een eeuw oude Côt wijngaard (AOC Touraine) over. Zodoende is Domaine Le Rocher des Violettes geboren.
Xavier en Clémence houden van uitdagingen, de projecten stapelen zich op: herstel van oude wijnstokken, een kelder graven in de tufsteen voor de best mogelijke opvoeding van de wijnen, een Chai op vier niveaus om de wijnen in zwaartekracht te begeleiden, de bouw van een schuur en proefruimte rond hun prachtige Touraine-boerderij. Ook is de biologische certificatie geruime tijd binnen. De wijnen staan bol van karakter en ambitie, net als de initiatiefnemers zelf.
Côt Touraine
Wijngaarden met côt (malbec) gelegen in de commune ‘Saint Martin Le Beau’ tussen de oevers van de Loire en de Cher. Van de percelen genaamd ‘Chesnay’, ‘Bel-Air’, ‘La Rochère’, ‘le Grand Poirier’ en ‘Les Borderies’. Klassieke Montlouis bodem van klei met kalksteen. 5 tot 129(!) jaar oude stokken. In de kelder 65% hele trossen en de rest ontsteeld. Maceratie en fermentatie voor 3 weken in open fermenters. Daarna een jaar rijping op foudre en barrique (500 L).