Bio

AV Bodeguers Petit Suneus Blanc Catalonië 2020

 14.50

Wit – garnacha blanca – citrus – floraal – mineraal – nectarine – zuurdesembrood

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: EMPOR001 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Empordà

Empordà is onderdeel van Catalonië en deelprovincie Girona in het meest noordoostelijke deel van Spanje tegen de grens met Frankrijk. Gelegen in en rondom het Albera massief, dit is een eeuwenoude natuurlijke grens tussen de twee landen. Het Albera gebergte is de meest oostelijke voortzetting van het Pyreneeën gebergte. Een bijzonder gebied waar alle elementen van vuur, water, aarde en lucht samenkomen. Een heet groeiseizoen met vele zonuren, maar een verkoelende zee hemelsbreed 7 km verderop. Voor wijnstokken een ideale arme leistenen bodem en een dominante noordelijke wind ‘La Tramuntana’.  We zien het ook, op meerdere vlakken, als een overgangsgebied tussen Frankrijk en Spanje: druivenrassen, wijnproductie technieken, cultuur en gastronomie.

Historisch gezien was hier een grote productie van versterkte- en rancio wijnen. Deze laatste categorie is een unieke stijl; in de zon of op zolder geoxideerde en versterkte wijnen van garnacha en/of macabeo. Qua stijl goed vergelijkbaar met rancio wijnen uit nabij gelegen Roussillon zoals Banyuls en Rivesaltes, maar wellicht het meest sprekende voorbeeld is Madeira.

Voor lange tijd in de recente geschiedenis was er een sterke focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. De DO Empordà – Costa Brava bestaat sinds 1972 en veranderde van naam naar het huidige DO Empordà in 2006. Sinds de jaren negentig kwam de focus meer te liggen op het kleinschalige boetiek wijnmaken. Inspiratie voor deze verschuiving was een lokaal wijnhuis ‘Castillo de Perelada’ maar ook producenten in omliggende gebieden zoals Côtes du Roussillon, Penedès, Priorat en in mindere mate Tarragona en Montsant. Voor tafelwijn maken garnacha en cariñena nog steeds de dienst uit met rond de 80% van productie. Wit wordt voornamelijk gemaakt van garnacha blanca en macabeo (viura in Rioja).

AV Bodeguers

Carlos Alcàcer en Conxita Vilarmau zijn samen dit project begonnen in 2002. Waar AV de initialen van de twee families zijn en bodeguers staat voor wijnmakers in het Catalaans. AV Bodeguers was een ware droom die werkelijkheid werd, met een overname van 5 hectares bestaande wijngaarden. Vanwege de matige staat van de wijnstokken kozen zij, op een eeuw oude carignan wijngaard na, voor volledige herplant. Daarna hebben ze hun speelveld langzaam uitgebreid tot nu 10 hectare. Op zorgvuldig gekozen terroir, werd nieuwe aanplant van de beste stekjes merlot, syrah en garnacha gerealiseerd. Naast oudere carignan en witte grenache wijngaarden, relatief jonge stokken en dus veel groene snoei om de opbrengsten per plant te drukken. Na het overlijden van Carlos, zijn in 2017 zijn zonen, Luis en Ferran, ingestapt. Het lijkt ons dat op deze gezegende plek alle elementen samen komen om spectaculaire wijn te maken, waar gebergtes de zee ontmoeten.

Oh en als je je afvraagt waarom er schildpadden op het label staan… Er kruipen hier daadwerkelijk landschildpadden door de wijngaard! Lijkt ons weer een goede reden om over te stappen biologisch boeren!

Petit Suneus Blanc

Single vineyard witte grenache, 250 meter boven zeeniveau. Intens arme schist en leisteen bodem. Druivenplanten van 50 jaar oud en gobelet getraind (bushvine). Gefermenteerd in 2500 liter inox tanks voor 20 dagen. Drie maanden sur lie gerijpt en een gedeelte (20%) rijpt op 300 liter Frans eikenhout. Alles is handgeplukt met een opbrengt van 4000 kg/ha.

Al onze wijnen van AV Bodeguers

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Producent

Appellatie

Regio

Jaar

Bio

Biologisch

AV Bodeguers Petit Suneus Blanc Catalonië 2020

Op voorraad