Bio

Mark Haisma Viognier Vin de France 2016

 21.00

Wit – viognier – citroenmelisse – abrikoos – perzik – amandel – kaneel

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: VDFR010 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

“He seems to have struck gold. His wines have an excellent balance between fruit, expression and refreshment without being in any way wimpish. The wines are also, appetisingly, bone dry.” – Jancis Robinson

Noord-Rhône

De “Noord-Rhône”, grofweg van Lyon tot Valence is het gebied van syrah voor rood en viognier en marsanne voor wit. Viognier komt vooral uit Condrieu, marsanne uit Hermitage. De meest beroemde rode appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage. Geologisch is de noordelijke Rhône boeiend. Hier botsen de Alpen (schist met klei: brune) en het Massief Centraal (graniet met zand: blonde) tegen elkaar. Aan de oostkant van de Rhône, tegenover Condrieu en de Côte-Rôtie liggen de Collines Rhodaniennes. Op heuvels van graniet zijn hier syrah en viognier aangeplant. De beste wijn komt uit dalen die in verbinding staan met de Rhône; de verkoelende mistral kan daar linksaf slaan.

Mark Haisma

Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië.  De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cruFonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge. En maakt een Gevrey village van verschillende climats. 

De viognier van Mark is type Condrieu. Vroeg geplukt en daardoor fris, maar ook op hout gerijpt. Aroma’s van citroenmelisse, abrikoos, perzik, amandel en kaneel.

Al onze wijnen van Mark Haisma

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Mousserend

Regio

Bio

Biologisch

Mark Haisma Viognier Vin de France 2016

Op voorraad