Bio

Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barbera 2023

 18,00

Wit – garnacha blanca – macabeu – chardonnay – tropisch fruit – limoen – stokbrood – noten

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Conca de Barberà

Het plaatsje Barberà de la Conca en de omliggende DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. Hier rijzen de bergen het hoogst van alle wijn producerende gebieden in Catalonië. Daarmee is Conca de Barberà ook gelijk het koelste gebied van Catalonië. Sneeuw is hier geen uitzondering in de koude en strenge winters, maar de zomers zijn heet en droog. De bodem bestaat uit donker kalksteen, vrij los en arm van karakter.

Zeer geschikt voor cava productie. Dat is niet gek met de hoogte, het koelere klimaat en de uitermate geschikte kalksteenbodem. De cava productie is nog steeds dominant in het gebied maar langzaam neemt het aandeel stille wijn toe. Miguel Torres, grootse Catalaanse wijnmaker, zag het potentieel voor productie van topwijnen in het gebied. Hij heeft hier een landgoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.

Belangrijkste rode druivenrassen in Conca zijn trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor witte druiven zijn macabeo, parellada en chardonnay leidend.

Macabeo

Spaanse macabeo is dé klassieke witte druif van het gebied. In de afgelopen eeuw voornamelijk aangeplant voor cava productie, waar het samen met parellada en xarel-lo “de Cava-blend” vormt. Vooral kwaliteitsgerichte wijnmakers zien grote potentie in de creatie van hoogwaardige witte wijnen, als men de opbrengst maar goed drukt. De druif excelleert bij langdurige rijping op de fijne gisten, minimaal 6 maanden. Macabeo is niet gevoelig voor oxidatie en gedijt mede daardoor zeer goed op eikenhout. Het is geen hoog aromatische druif, en verschijnt daarom in vele gedaantes van floraal en fruitig tot zeer rijp met notige tonen. De meest legendarische macabeo ‘Viña Tondonia’ vinden we in Rioja onder zijn synonieme naam viura van R. López de Heredia.

Mas Foraster

‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828 bevindt zich aan de rand van Montblanc, een eeuwenoude stad met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen het middelpunt van wijnbouw in de streek, gedreven door tempeliers en monniken. Aan het hoofd van het project staat nu Ricard Sebastià Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster Roselló was een boer met meer aandacht voor koeien, varkens en kippen en verkocht de druiven in de jaren ’70 en ‘80. Maar in 1995 leek het oom, Josep Foraster Civit een goed idee zelf wijn te gaan maken. Al snel sloot zijn moeder Julieta Foraster Civit aan, zij werd de drijvende kracht in de conversie naar een autonoom kwalitatief bedrijf. Ricard begon in 2005 en heeft geleidelijk een deel van moeders werk uit handen genomen, nu is hij hoofdwijnmaker.

De familie beheert 34 hectare, wat aanzienlijk is voor de intensieve en ambachtelijke werkwijze. Er staat veel trepat in de wijngaarden, wat logisch is voor een versatiele druif waar wit- en rosé mousserend, rosé, en rood van gemaakt kan worden. Ook heeft de finca garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, macabeo, garnacha blanca en chardonnay. Ze zijn biologisch gecertificeerd en de graduele maar volledige transitie naar biodynamisch boeren lijkt een kwestie van tijd. Alle wijnen hebben weinig tot geen sulfiet en zijn spontaan gefermenteerd uit respect voor wijn en natuur. Veel wijnen krijgen een gebalanceerde en zeer verfijnde rijping vanuit verschillende type vaten. Zuiverheid en natuur staan boven alles en dat proef je!

Blanc Seleccio

Wijngaarden gelegen ten zuidwesten van Montblanc, de voetheuvels van het Prades-gebergte. Kalkrijke bodem met veel kiezels en ook leisteen, 450 meter boven zeeniveau. De macabeo wijngaard is 45+ jaar oud en de witte grenache en chardonnay rond de 15 jaar. Koude maceratie gedurende 24 uur, daarna niet persen maar uitlekken van de most (saignée). Fermentatie van wilde gisten. Daarna 7 maanden gerijpt, 70% op nieuw en gebruikt Frans eikenhout en 30% op cementen eier-vormige vaten. 50% garnacha blanca, 40% macabeu en 10% chardonnay. Blanc Seleccio is een wijn met een fascinerend smaakverloop, met fris wit- en tropisch fruit gedreven aanzet, een breed mid pallet en een complexe lange notige finale.  

Al onze wijnen van Josep Foraster

Extra informatie
Appellatie

Druif

, ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barberà 2023
Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barbera 2023

Op voorraad