Bio

Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barbera 2023

 18,00 (Incl Tax)

Wit – macabeo – garnacha blanca – chardonnay – wit fruit – tropisch – ziltig – stokbrood – noten

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Conca de Barberà

DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom het historische stadje Montblanc, op 350 tot 800 meter.  In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35°C. Maar de verkoelende marinada wind van zee en de hoogte zorgen voor verkoeling. Dit vertraagt de rijping en vorming van suikers, resulterend in frisse wijnen met minder alcohol. De bodem is donker kalksteen, vrij rul en arm. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diep te wortelen om water en voedsel te vinden. Diepe worteling maakt wijnranken minder gevoelig voor droogte in de zomer.

De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de productie van druiven voor cava, maar de toegenomen vraag naar cool climate wijnen en global warming leiden er toe dat Conca steeds belangrijker wordt voor stille wijnen. Nota bene Miguel Torres heeft hier een wijngoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; de witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.

Voor rood zijn de belangrijkste druivenrassen in Conca trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor wit zijn dat macabeo, parellada en chardonnay.

Josep Foraster

‘Finca Mas Foraster’ opgericht in 1828, bevindt zich aan de rand van Montblanc. Aan het hoofd staat Ricard Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster had meer aandacht voor zijn koeien, varkens en kippen en verkocht de meeste druiven aan de coöperatie van Montblanc. Onder leiding van zijn zoon, ook Josep, werd in 1998 voor het eerst zelf wijn geproduceerd. Na het overlijden van Josep in 1999 nam zus Julieta Foraster het stokje over. Onder haar leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot producent van kwaliteitswijnen. In 2005, na afronding van zijn studie oenologie nam Julieta’s zoon Ricard de leiding over. Vanaf dat moment wordt er volledig biologisch gewerkt. Sinds 2011 met certificaat.

De familie beheert in totaal 34 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen tussen de 370 tot 500 meter hoogte, met voor ieder terroir een eigen druif.

Blanc Selecció

In 2007 was dit de eerste witte wijn uit de kelders van Mas Foraster. De druiven komen van het hoogste deel van de Vinya del Coster gelegen aan de voet van het Prades gebergte op 450 meter hoogte. De dunne kalk-klei bodem bevat veel kiezels en leisteen. Het verschil in dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot wel 20°C, dit vertraagt de rijping, waardoor zuren en fruitaroma’s behouden blijven.

De macabeu, garnacha blanca en chardonnay voor deze wijn worden apart geoogst. In de kelder vindt een koude inweking van 24 uur op tank plaats om aroma’s van de schillen te onttrekken. Met de hulp van zwaartekracht loopt het sap af: een deel naar oude Franse eiken vaten van 500 liter, een ander deel naar een betonnen ei en een derde deel naar groot houten vat van 2000 liter. De wijn vergist spontaan en rijpt 6 maanden, waarbij iedere maand bâtonnage plaats vindt. Houtrijping zorgt voor complexiteit, terwijl het deel dat op ei rijpt aroma’s en frisheid geeft.

Al onze wijnen van Josep Foraster

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

, ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barberà 2023
Josep Foraster Blanc Seleccio Conca de Barbera 2023

Op voorraad